Ergonominen työskentely keittiössä

Vuonna 1991 tehtiin Darmstadtin teknillisen yliopiston työntutkimusinstituutissa laaja tutkimus aiheesta Keittiöergonomia. Tutkimus toteutettiin AMK:n, eli Saksan keittiövalmistajien liiton (jäseninä myös kodinkonevalmistajia ja alihankkijoita) pyynnöstä. Ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmisille. Sen avulla parannetaan ihmisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä tehostetaan järjestelmien häiriötöntä toimintaa.

Tutkimuksen seurauksena annettiin Euroopassa yleisesti edelleen käytössä olevat keittiösuunnittelun määritykset DIN EN ISO 14738, joissa työtason korkeudeksi määriteltiin 86 tai 91 cm. Mitoitukset otettiin käyttöön myös Suomessa, ja ne ovat edelleen voimassa. Vuonna 2001 määrityksiin lisättiin vielä korkeus 96 cm. Suomalaiset valmistajat eivät kuitenkaan ole soveltaneet tätä viimeistä mitoitusta.

Määritykset on tarkistettu uudelleen, sillä ihmisten keskimääräisen pituuden on todettu kasvaneen: naisten osalta 2,6 cm ja miesten 3,5 cm.

Suomessa vuonna 2013 tehdyn kansallisen tutkimuksen (Finriski 2012) yhteydessä suoritettujen mittausten mukaan 25–74-vuotiaiden suomalaisten naisten keskipituus on 164 cm ja miesten 178 cm. Saman tutkimuksen mukaan luvut ovat vielä korkeammat ikäluokassa 25–34 vuotta: naisten keskipituus on 166 cm ja miesten 179 cm.

Tästä luonnollisesti seuraa, että myös keittiöiden käyttäjien kasvukäyrillä on suora vaikutus optimaaliseen työskentelyyn keittiöissä. Näin ollen kaappien ja työtasojen korkeuksia on arvioitava uudelleen.

Keittiösuunnittelussa tulee huomioida se, kuinka usein keittiössä työskennellään ja kuka siellä useimmin työskentelee. Työtasojen ja pöytäkaappien korkeuden on oltava juuri kyseiselle henkilölle mitoitettuja. Vain näin voidaan välttyä selkävaivoilta sekä selkärangan rasituksilta ja vaurioilta, jotka usein syntyvät väärälle korkeudelle asennetun työtason ääressä kumarassa työskentelystä.

Toimistotyössä korkeussäädettävät työpöydät ovat vallanneet alaa, minkä seurauksena väsyminen, jomotukset, kivut ja kehon turvotukset ovat selvästi vähentyneet.

Noblessa tuokin nyt asiakkaidensa käyttöön kolme uutta erikorkuista pöytäkaappimallia, jotka mahdollistavat ergonomisesti oikeat työskentelyolosuhteet keittiössä:

Standard-, Line N -runko käyttäjille, joiden pituus on 150–174 cm

Uusi XL-runko käyttäjille, joiden pituus on 160–195 cm

Maxirunko käyttäjille, joiden pituus on 185–210 cm

Neljän eri sokkelikorkeuden (70, 100, 150 ja 200 mm) avulla hienosäädetään lopulliset korkeudet toimiviksi myös esimerkiksi eripaksuisia työtasoja käytettäessä.

Uudessa XL-pöytäkaapissa on 72 mm suurempi runkokorkeus kuin Standard- tai Line N -rungoissa. Näin ollen se tarjoaa jopa 10 prosenttia aiempaa enemmän säilytysvolyymia.

Pöytäkaappien lisääntyvät säilytysvolyymit ovat nykyisin tarpeen, sillä moderni keittiösuunnittelu on yhä enenevässä määrin siirtynyt käyttämään vähemmän seinäkaappeja tai matalampia ja leveitä, klaffeilla varusteltuja seinäkaappeja. Näin keittiövälineiden ja -tarvikkeiden säilytys on siirtynyt pöytäkaappeihin, joista ne ovat ergonomisesti paremmin saatavilla. Myös asuintilojen koko vaikuttaa pienentyvän rakennuskustannusten ja tonttien hintojen nousun myötä. Tällöin nimenomaan uusi XL-pöytäkaappi on oiva ratkaisu tuomaan enemmän säilytysvolyymia.

XL-pöytäkaapin pienin laatikosto on 14 cm korkea, joten myös kauhat tai vatkain mahtuvat sinne helposti.

Noblessalla on tarjota asiakkailleen ensimmäisenä Suomessa keittiömalliston, joka huomioi sekä suomalaisten keskipituuden kasvun, työskentelykorkeuden säätömahdollisuuden vartalopituuksille 150–210 cm, että muuttuneiden asumismuotojen vaatimukset.

Noblessan uutuusmallit 2018 esitellään kaikissa 30 Noblessan myymälässä Espoosta Rovaniemelle. Kaikissa myymälöissä koulutetut myyjät räätälöivät ”juuri sinulle sopivan keittiön” – oman pituutesi mukaisesti.

MOTTO: Kerro pituutesi – me kerromme sinulle ihanteellisen tasokorkeuden keittiöösi!

Noblessan neljän runkokorkeuden yhteensopivuus eri käyttäjäpituuksille
Käyttäjä Pituus (cm) Suositeltava työskentelykorkeus (cm) Suositeltu runko 38 mm työtasolla Suositeltu runko 16 mm työtasolla
A 150–164 80–85 Standard, Line N Standard, Line N, XL
B 165–174 90–95 Standard, Line N, XL Standard, Line N, XL
C 178–184 95–100 Standard, Line N, XL XL, Maxi
D 185–210 100–115 Line N, XL XL, Maxi

Julkaistu: 1.12.2017

Noblessa-keittiöiden valmistajana on saksalainen perheyritys nobilia-Werke J. Stickling GmbH & Co KG. Laatukeittiöt valmistetaan 75 vuoden perinteellä Euroopan suurimmalla keittiötehtaalla Saksassa huippumodernia automaatiota hyödyntäen. Suomeen Noblessa-ketju laajeni vuonna 2011. Nykyisin yli 140 suomalaista työllistävällä Noblessalla on jo 34 itsenäisten kauppiaiden pyörittämää myymälää Espoosta Rovaniemelle saakka. Lisätietoja: www.noblessakeittiot.fi