Keittiömestarin blogi: Villiyrtit ovat ilmaista herkkua

Yksi ehdottomia lempiasioitani kesässä on metsässä kulkeminen ja villiyrttien, marjojen tai sienien keräily sekä niiden säilöntä talvea varten. Suomalainen metsä tarjoaa meille valtavasti upeita raaka-aineita ja ihan ilmaiseksi!
Aloittelijallekin helposti tunnistettavia lajeja ovat esimerkiksi nokkonen, voikukka, ketunleipä ja kuusenkerkkä. Haasta itsesi opettelemaan joka vuosi muutama uusi kasvi, ja tietämyksesi karttuu pikkuhiljaa! Kerää kuitenkin vain lajeja, jotka tunnistat varmasti. Älypuhelimien kasvientunnistussovellukset auttavat uusien villiyrttien opettelussa – nappaa vain kuva, ja sovellus kertoo mikä kasvi on kyseessä.
Villiyrtit kannattaa kerätä mielellään koriin tai paperipussiin, jotta ne eivät pääse nahistumaan. Yrtit pysyvät parempina, jos ne kerätään kuivasta luonnosta. Villiyrteissä pätee samat jokamiehenoikeudet kuin marjojen ja sienten keräämisessä. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi puun lehdet, kerkät ja kävyt, joiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Puhtauden takaamiseksi vältä keräämästä villiyrttejä vilkkaiden teiden varrelta.
Jotta saat nauttia villiyrteistä myös talvella, säilö kesällä keräämäsi yrtit joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kesäkuussa sesongissa ovat muun muassa maitohorsma, peltokanankaali, siankärsämö ja vuohenputki. Villiyrteillä saat uusia makuja esimerkiksi salaatteihin, keittoihin tai vaikka jälkiruokiin!
Kaikki kirjoitukset
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018