Keittiömestarin blogi: Viinimatkalla Budapestissä

Vietimme kesäloman toisen osan Unkarin pääkaupungissa Budapestissä. Kuuden päivän aikana kävimme parissa eri kylpylässä, maaseudulla biodynaamisessa ravintolassa nimeltä Fiastyúk Udvarház, Amadé Bajzáth Pappenheimin linnassa sekä viinitiloilla Etyekin kylässä. Usein matkaillessani ruoka on pääasiassa, mutta tällä kertaa se yllättäen olikin viini.
En ollut ennen ajatellut unkarilaisten viinien olevan mitenkään erityisen hyviä. Tämä käsitys on jäänyt elämään monille Neuvostoliiton ajoista, jolloin pitkään toiminnassa olleet viinitilat lopetettiin toiminnasta ja ne, jotka jäivät jäljelle, tuottivat halpaa ja huonolaatuista viiniä.
Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin. Etyekin kylä sijaitsee Budapestin länsipuolella parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Kylän sijainti on sen verran pohjoisessa, että viinintuotanto on keskittynyt lähinnä valkoviineihin. Punaviiniä varten rypäleet tarvitsevat enemmän auringonvaloa ja lämpöä kuin valkoviinissä.

Anonym-viinitilalla pääsimme kuitenkin maistamaan yhtä punaviiniä. Se oli Pinot Noir -rypäleestä, joka on ainut myös viileämmässä ilmastossa pärjäävä punainen rypäle. Testaamamme viini oli aika erikoinen, sillä sen väri oli haalea, eikä siltä odottanut paljon, mutta sen maku oli hyvin intensiivinen.
Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini maistui hyvin raikkaalle, ruohomaiselle ja hennosti aprikoosille. Valkoviineistä paras oli kuitenkin mielestäni Chardonnay-rypäleestä valmistettu viini. Se oli säilytetty tammitynnyreissä, minkä myös maistoi viinistä.
Unkarilaiset juovat itse sen verran viinejä, ettei esimerkiksi niillä viinitiloilla, joilla me vierailimme, ole tarvetta maastavientiin ulkomaalaisten nautittavaksi. Alkosta löytyy kuitenkin jonkin verran unkarilaisia viinejä, joita suosittelen kokeilemaan! Villányn alueelta tulee kuulemma maan laadukkaimmat viinit.

Kaikki kirjoitukset
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018