Keittiömestarin blogi: Vietnamilaiset kesärullat

2019-05-kevatrullat-980x735.jpg

Kesärullat ovat ehdottomasti lempiruokaani Vietnamissa! Riisipaperiin käärityt tuoreet ja maukkaat raaka-aineet tuhdilla maapähkinädipillä sekä tulisella kalakastikedipillä pelittävät erittäin hyvin yhteen. Koska kesärullat syödään kylminä, ruuan valmistaminen on lähinnä pilkkomista ja rullaamista. Rullien teko vaatii hieman näpertelyä, mutta on varmasti vaivan arvoista!

Gỏi cuốn - Vietnamilaiset kesärullat (12 kpl)

12 kplriisipaperiarkkia
100 griisinuudelia
Hienonnettuja yrttejä maun mukaan, esim. korianteria, minttua, thai-basilikaa, kevätsipulia

Rapurullaan täytteeksi

300 gkypsennettyjä jättiravun pyrstöjä
Riisinuudelia
Yrttejä
Mangoa
Ituja
Kurkkua

Tofurullaan täytteeksi

300 gmarinoitua tofua
Riisinuudelia
Yrttejä
Avokadoa
Keltaista paprikaa
Punakaalia

Valmistus

  1. Keitä riisinuudeleita 3 minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta huolella.
  2. Leikkaa kasvikset pitkiksi suikaleiksi. Puolita jättiravun pyrstöt pitkittäin. Leikkaa tofu paksuiksi suikaleiksi.
  3. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan kuumaan (ei kiehuvaan) veteen 10-15 sekunniksi, kunnes arkki on läpikuultava ja pehmennyt.
  4. Nosta arkki suorana reunoista puiselle leikkuulaudalle. Levitä täytteet 3-4 sentin päähän arkin alaosasta. Nosta pohjalle ensimmäiseksi täyte, jonka haluat näkyvän päällimmäisenä.
  5. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita reunat täytteen päälle. Kääri tiukalle rullalle. Älä kasaa päällekkäin, koska riisipaperit tarttuvat toisiinsa.

Tarjoile Nước lèo ja Nước chấm -kastikkeiden kanssa.

Nước chấm -kastike

4valkosipulin kynttä hienonnettuna
1punainen chili hienonnettuna
2 tlsokeria
1limen mehu
4 rklkalakastiketta
0,5 dlvettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Nước lèo -kastike

4valkosipulin kynttä hienonnettuna
2,5 dlmietoa lihalientä
2 rklmaapähkinävoita
2 rklsoijakastiketta
1 tlkalakastiketta
1 tlsokeria
  1. Freesaa hienonnetut valkosipulit öljyssä.
  2. Lisää lihaliemi, maapähkinävoi, soijakastike, kalakastike ja sokeri.
  3. Kiehauta koko ajan sekoittaen, pienennä lämpöä ja keitä kasaan, kunnes koostumus on sopivan paksua.