Keittiömestarin blogi: Vaniljakurpitsarisotto
27.10.2019
4
Reseptit

Hyvää lihatonta lokakuuta! Tässä vegeresepti, joka maistuu varmasti myös sekaaneille eli sekasyöjille. Vegaaniversion saat vaihtamalla kerman ja juuston vegaaniseen tuotteeseen.
Myskikurpitsa saattaa edelleen olla suomalaisille hieman vieras raaka-aine, mutta sen käyttöä kannattaa opetella erityisesti nyt sen sesonkiaikaan, kun hinta on edullinen. Myskikurpitsan maku sopii moneen, eikä sen kokkaamisessa tarvita mitään vippaskonsteja. Omasta mielestäni suola ja pippuri riittävät erittäin hyvin maustamiseen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa hyödyntää!
Ainekset
4 dl | risottoriisiä |
1 | sipuli |
2 kpl | valkosipulinkynsi |
oliiviöljyä | |
1 dl | valkoviiniä |
7 dl | kasvislientä |
1 | myskikurpitsa |
2 dl | kerma |
1 dl | parmesaaniraastetta |
1 | vaniljatangon siemenet |
suolaa ja mustapippuria |
Valmistus
- Aloita kuorimalla ja pilkkomalla kurpitsa, säästä siemenet.
- Paahda osa kurpitsasta 200-asteisessa uunissa oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Keitä loput kurpitsasta suolalla maustetussa vedessä. Kun kurpitsapalat ovat pehmeitä, kaada keitinliemi pois ja soseuta palat kerman kanssa pyreeksi blenderissä.
- Keitä kurpitsansiemeniä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Valuta, siirrä uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla, ripottele päälle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa rapeaksi ja kauniin ruskeaksi.
- Aloita risoton valmistus kuullottamalla hienonnetut sipulit oliiviöljyssä.
- Kuullota sen jälkeen risottoriisit.
- Kaada valkoviini kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää lämmintä kasvislientä sen verran, että riisit peittyvät, ja anna imeytyä. Lisäile nestettä aina hieman kerrallaan ja kypsennä pienellä lämmöllä, kunnes riisi on al dente.
- Lisää lopuksi vaniljan siemenet vaniljatangon sisältä, kurpitsapyree sekä parmesaaniraaste ja sekoita niin kauan, että riisin tärkkelys lähtee liikkeelle ja risoton koostumus on sopivan paksua.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018