Keittiömestarin blogi: Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa

Taitaja2022-kilpailun finaali pidettiin toukokuussa Porissa. Skills Finland ry järjestää SM-kilpailua vuosittain ammattiin opiskeleville nuorille, jotka kilpailevat omaan alaansa perustuvissa lajeissa. Alueellisia semifinaaleja järjestettiin aiemmin kevään aikana, ja finaalissa kisasi jokaisesta lajista kahdeksan jatkoon päässyttä opiskelijaa tai paria. Pääsin itse tuomaroimaan kokkilajin finaalikilpailuja niin keittiö- kuin makutuomarin roolissa.
Maanantai aloitettiin esittäytymisillä ja tutustumisella kisa-alueeseen. Pääsin heti suorittamaan tehtävääni keittiötuomarina, kun kilpailijat saivat 1,5 tunnin ajan esivalmistella seuraavan kisapäivän tuotteita. Tarkkailin muun muassa raaka-aineiden ja keittiölaitteiden oikeaoppista käyttöä.

Tiistaina toimin makutuomarina. Kilpailijoiden tuli toteuttaa kolmen ruokalajin menu, jonka he olivat suunnitelleet ennakkotehtävänä. Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat kokonainen siika, kurkku, retiisi ja ruohosipuli. Pääruoan raaka-aineina olivat kokonainen broileri, kittijuusto Vilho sekä valkoviini. Jälkiruoassa taas tuli käyttää piimää sekä mustaherukkaa. Kilpailijoiden annokset valmistuivat aina viiden minuutin välein, joten maistelu ja arviointi suoritettiin hyvin nopealla aikataululla! Taso oli hyvä, joskin parhaimmat annokset erottuivat erinomaisina.

Keskiviikon tehtävänä oli suunnitella kahvilan take away -annoksia. Tämä sisälsi täytetyn leivän sekä macaron-leivokset. Kilpailijat saivat esivalmistella tuotteita kahden tunnin ajan, jolloin arvioin heidän keittiötyöskentelyään. Päivän päätteeksi kilpailijoille annettiin lisätehtävä, lounaskeiton suunnittelu.
Taitaja-kilpailun viimeisenä päivänä oli kahvilatehtävän toteutus. Itse toimin makutuomarina ja arvioinnit sai myös tällöin toteuttaa hyvin nopealla aikataululla! Viiden minuutin välein saimme take away -kassin, joka sisälsi lounaskeiton, täytetyn leivän ja macaron-leivokset. Keitot ja täytetyt leivät olivat tasaisen hyviä, kun taas macaron-leivosten valmistus oli tuonut oletettavasti joillekin pareille haasteita. Niiden valmistus ei nimittäin onnistu aina edes kokeneelta leipojalta!

Kokemus oli antoisa ja tapahtumassa oli hyvä tunnelma. Opiskelijoiden sopeutumista yllättävienkin tehtävien suorittamiseen oli hieno seurata, ja jokainen pari sai olla todella ylpeä suorituksestaan! Pidin siitä, että sain tuomaroida niin keittiö- kuin makutuomarina, sillä sain hyvän kokonaiskuvan kilpailun kulusta. Voittajapari teki vaikutuksen molemmissa, niin keittiötyöskentelyssä kuin annosten maussa. Voittajapari Saku Karstila ja Lauri Tiilikainen opiskelevat Jyväskylän Gradiassa. Onnittelut voittajille!
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018