Keittiömestarin blogi: Toimiva keittiö

Pääsin luennoimaan Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoille keittiöiden suunnittelussa huomioon otettavista asioista kokin näkökulmasta. Luentoni perustui haasteisiin, joita saattaa kohdata pieneen tilaan suunnitelluissa keittiöissä. Samalla opiskelijat pääsivät tutustumaan Noblessan keittiöratkaisuihin Helsingin myymälässä. Olin jaotellut kategoriat ruuanlaittoon, hygieniaan, ergonomiaan ja säilytykseen.
Muun muassa näitä asioita luentoni piti sisällään:
Ruuanlaitolle on löydyttävä keittiöistä reilusti tilaa niin aktiiviseen toimintaan kuin myös laskutilaksi uunipelleille, kulhoille ja raaka-aineille. Pistorasioiden sijantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi lieden lähettyvillä olisi hyvä olla pistorasia, jotta sosekeiton voi soseuttaa sauvasekoittimella sileäksi suoraan lieden luona. Keittiön pintojen tulisi olla helposti puhtaana pidettäviä, ja roskakaapissa tulisi olla tarpeeksi tilaa lajittelulle.
Ergonomiaa ajatellen ehkäpä tärkeintä on keittiötasojen korkeus, joten suunnitteluvaiheessa on erityisen tärkeää miettiä, kuka keittiötä käyttää. Myös kodinkoneiden sijoittelussa on hyvä pohtia, voisiko uunin tai astianpesukoneen nostaa lattian rajasta korkeammalle, jotta keittiössä voi työskennellä selkä suorana. Valaistus on työskentelyn turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä työskentelypisteellä tulisi nähdä selkeästi, mitä on tekemässä.
Säilytystilaa tarvitsee keittiössä yleensä paljon. Ulosvedettävät laatikot toimivat paremmin kuin hyllyt, koska niiden sisällön näkee kunnolla, eikä käyttäjän tarvitse kurotella hyllyn takaosaan. Suuret keittiölaitteet saa käytännöllisesti piiloon aamiaiskaappiin. Kaappiin integroidun pistorasian ansiosta laitteet ovat aina valmiina käyttöön.
Maustehylly on perinteisesti sijoitettu liesituulettimen yläpuolelle. Tämä on kuitenkin huono sijainti mausteiden säilyvyyden kannalta, koska liedeltä nousevat höyryt vievät mausteista makua. Parempi sijainti olisikin esimerkiksi ulosvedettävässä maustehyllyssä.
Oli erittäin hienoa päästä luennoimaan opiskelijoille ja jakaa oma mielipiteeni toimivasta keittiöstä. Opiskelijat saivat myös hyviä vinkkejä omaan keittiöprojektiinsa Noblessan myymälässä esillä olleista keittiöistä! Erityisesti opiskelijoihin vaikutuksen tekivät keittotasoihin integroidut liesituulettimet sekä hyllyihin asennetut hipaisusta avautuvat lasiset rulo-ovet.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018