Keittiömestarin blogi: Sinisimpukat valkoviinissä
10.3.2020
4
Reseptit

Tuoreet sinisimpukat ovat näyttävä alkuruoka illalliselle, tai kevyempi vaihtoehto vaikkapa lounaaksi. Simpukoiden höyrytykseen käytettävään liemeen saa myös paljon makua, kun sen valmistaa itse alusta asti. Liemen keittäminen hoituu vaivatta sillä aikaa kun puhdistat simpukoiden kuoret. Tuore leipä lisukkeena kruunaa kokonaisuuden!
Ainekset
1 kg | tuoreita sinisimpukoita |
1 | sipuli |
Puolikas purjo | |
1 | fenkoli |
1 | valkosipuli |
3 | laakerinlehteä |
5 kpl | kokonaisia valkopippureita |
5 kpl | kokonaisia maustepippureita |
3 dl | valkoviiniä |
5 dl | vettä |
2 dl | kermaa |
suolaa |
Tarjoiluun
1 puntti persiljaa
Tuoretta leipää
Simpukoiden esikäsittely
- Huuhdo ja harjaa kevyesti tuoreet simpukat ja leikkaa kuoren välistä roikkuva parta pois.
- Tarkista ovatko kaikki simpukat eläviä; mikäli simpukka on auki, pidä sitä juoksevan kylmän veden alla ja odota sulkeutuuko se. Mikäli ei, heitä se pois.
- Myöskään simpukoita, joiden kuori on rikki tai jotka eivät kypsennyksen jälkeen ole auenneet, ei kannata syödä.
Simpukoiden keittäminen
- Pilko sipuli, purjo, valkosipuli ja fenkoli reiluiksi paloiksi. Kuullota kasvikset öljyssä, ja lisää joukkoon 150 g sinisimpukoita makua antamaan.
- Lisää viini, vesi ja mausteet. Anna kiehua, kunnes kolmasosa nesteestä on haihtunut.
- Hienonna persilja ja leikkaa leipä odottamaan tarjoilua.
- Poista makuna olleet simpukat liemestä. Niitä ei käytetä myöhemmin muiden simpukoiden kanssa, koska ne on jo kertaalleen keitetty.
- Siivilöi liemi, lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla.
- Kiehauta liemi ja lisää loput 850 g simpukoita mukaan keittymään. Höyrytä kannen alla noin kolme minuuttia, kunnes simpukoiden kuoret ovat auenneet.
- Lisää pinnalle hienonnettu persilja ja tarjoile paahdetun leivän kera.
Kaikki kirjoitukset
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018