Keittiömestarin blogi: Seesaminsiemendonitsit
26.11.2021
12 kpl
Reseptit

Nämä leivonnaiset valmistuvat kätevästi uunissa donitsivuoassa. Ne saavat makunsa mustasta seesaminsiemenestä ja raikkaasta sitruunasta. Mustaa seesaminsiementä käytetään paljon aasialaisissa jälkiruoissa ja sen maku sopii erittäin hyvin makeaan makumaailmaan. Näitä donitseja kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti!
Taikina
3 ½ dl | vehnäjauhoja |
1,5 dl | mustaa seesaminsiementä jauheena (n. 50 g) |
1 tl | leivinjauhetta |
½ tl | ruokasoodaa |
¼ tl | suolaa |
¾ dl | fariinisokeria |
1 dl | sokeria |
1 | kananmuna |
1 ½ dl | kookoskermaa |
1 | sitruuna |
Voita donitsivuoan voiteluun |
Kuorrutukseen
3 dl | tomusokeria |
½ - 1 | sitruunan mehu |
2 rkl | mustaa seesaminsiementä jauheena |
(Mustaa elintarvikeväriä) | |
Koristeluun mustia koristerakeita |
Siemenjauhe
- Paahda 1 dl mustia seesaminsiemeniä kevyesti kuivalla paistinpannulla, varo polttamasta siemeniä.
- Anna jäähtyä ja aja monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa jauheeksi. Käytä jauhetta taikinaan sekä kuorrutukseen.
Taikina
- Vatkaa kulhossa sokerit ja kananmuna vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoskerma.
- Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, jauhettu seesaminsiemen, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Yhdistä kuivat aineet ja vaahto keskenään.
- Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa taikinan sekaan hienoteräisellä raastimella. Purista myös sitruunan mehu ja sekoita taikinan joukkoon.
- Voitele donitsivuoka ja pakkaa taikina pursotinpussiin. Pursota donitsivuoka ¾ täyteen.
- Paista 175 asteessa 15 minuutin ajan. Jäähdytä donitsit ritilän päällä.
Kuorrutus
- Sekoita kuorrutusta varten keskenään tomusokeri, puolikkaan sitruunan mehu ja seesaminsiemenjauhe. Mikäli haluat kuorrutteesta tummempaa, lisää joukkoon myös mustaa elintarvikeväriä. Jos kuorrutus on liian kiinteää, lisää sitruunamehua.
- Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen ja koristele mustilla koristerakeilla. Anna kuorrutuksen kovettua ennen tarjoilua.
Kaikki kirjoitukset
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018