Keittiömestarin blogi: Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla
8.9.2021
neljälle
Reseptit

Palsternakasta valmistuva silkkisen pehmeä pyre maustaa risottoa ja tekee siitä täyteläisen. Annoksen kruunaavat voissa paistetut, rapeat mutta sisältä pehmeät kampasimpukat, jotka saavat makua rakuunasta. Juhlava annos laadukkaita raaka-aineita hyödyntäen!
Palsternakkarisotto
300 g | palsternakkaa |
2 dl | kuohukermaa |
1 tl | suolaa |
4 dl | risottoriisiä |
1 | sipuli |
2 kpl | valkosipulinkynttä |
3 rkl | oliiviöljyä |
1 dl | valkoviiniä |
1 l | kasvislientä |
1 dl | parmesaaniraastetta |
1 tl | suolaa |
½ tl | mustapippuria |
Kampasimpukat
250 g | kampasimpukoita |
2 rkl | voita |
½ tl | suolaa |
2 rkl | sitruunamehua |
½ dl | tuoreen rakuunan lehtiä |
Koristeluun
Parmesaaniraastetta ja rakuunanlehtiä
Risoton valmistus
- Kuori ja pilko palsternakka kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Kun palsternakat ovat pehmeitä, kaada keitinliemi pois ja aja kerman kanssa hienoksi pyreeksi tehosekoittimessa. Mausta 1 tl suolalla.
- Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa. Hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet.
- Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää kattilaan riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
- Kaada valkoviini kattilaan ja anna porista pienellä lämmöllä, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää lämmintä kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja lisää vasta kun edellinen kauhallinen on imeytynyt. Valmiissa risotossa tulisi olla vain hieman purutuntumaa jäljellä.
- Lisää lopuksi palsternakkapyre sekä parmesaaniraaste ja mausta. Sekoita huolellisesti.
Kampasimpukoiden valmistus
- Tunnustele kampasimpukan reunaa ja huomaat siitä irtoavan pienen osan. Tämä kiinnike tulee poistaa ennen käyttöä. Joskus kiinnike on jo valmiiksi poistettu simpukoista.
- Kuivaa kampasimpukat huolellisesti ennen paistoa.
- Anna voin ruskistua kuumalla pannulla ja lisää vasta sitten kampasimpukat.
- Ripottele pannulle rakuunanlehdet ja mausta suolalla.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018