Keittiömestarin blogi: Makumatkalla Ahvenanmaalla
Teimme äitini kanssa pienen kesälomareissun Ahvenanmaalle, joka oli minulle täysin uusi kohde. Olin tehnyt oman matkasuunnitelmani ravintoloiden perusteella. Joka paikkaan en ehtinyt, ja toisaalta matkan varrelta löytyi upeita ruokapaikkoja, joista en etukäteen ollut tietoinen!
Ehkäpä paras ravintolakokemus oli heti ensimmäinen ravintola Maarianhaminassa, jossa nautimme lounasta. Lilla Torgetin alueella ravintola Indigossa söimme edullisen ja erittäin herkullisen kuha-annoksen rapuskagenilla ja paahdetuilla perunoilla. Tällä samalla alueella sijaitsee idyllinen Bagarstugan kahvila, jonka pannukakkuja kehuttiin monessa paikassa. Lähellä sulkemisaikaa pannukakut olivat kuitenkin jo loppuneet, joten söimme kahvin kera reilun palan raparperi-sitruunakakkua.

Seuraavana päivänä lähdimme kiertämään Ahvenanmaata. Välimatkat ovat autolla ajellessa todella lyhyet; jo 20 minuutin ajomatkan jälkeen Maarianhaminasta päädyimme Kastelholman linnalle. Siellä vierailimme muun muassa Åland Distilleryllä sekä pienen ajomatkan päässä Stallhagenin panimolla. Seuraavana ajoimme pohjoiseen Grannas Äppel -omenamehutilan bistroon maistelemaan Ahvenanmaan pannukakkua omenatarhojen ympäröimänä. Heidän valmistama pannukakku sisälsi riisiä ja oli todella paksu, täysin erilainen kuin perinteinen suomalainen pannukakku. Pannukakun lisukkeena oli kermavaahtoa ja tietysti paikallisista omenoista valmistettua omenahilloa.

Eckerössä söimme lounaan Bodegan Gastro Pubissa. Paikka oli tupaten täynnä ja lounasaika oli juuri päättymässä, joten tilasimme nopeasti ensimmäisen mielenkiintoiselta kuulostavan annoksen, bataattiburgerin. Annoksessa oli hauska ajatus: sämpylän tilalla oli käytetty paahdettuja bataattisiivuja. Kuitenkin maku oli ehkä hieman sekava, sillä täytteenä oli sekä feta- että halloumijuustoa. Tämä annos täytti kuitenkin hyvin nälkäiset matkailijat. Illalla palasimme Maarianhaminaan ja söimme iltapalaksi maukkaat skagenit ruisleivällä Pub Albinin terassilla Pommernin museolaivan vieressä.

Viimeisenä päivänä meillä oli vain aamu aikaa kierrellä Lemlandin alueella. Siellä tutustuimme Open Water -panimoon sekä Amalian limonaditehtaaseen. Pääsimme maistamaan vielä toisenlaista Ahvenanmaan pannukakkua Pellaksen laivurintalon suloisessa kahvilassa. Tämä pannukakku muistutti enemmän tavallista litteää pannukakkua. Sen taikinaan oli lisätty mannaryynejä ja reilusti kardemummaa, ja lisukkeena tarjottiin perinteisesti luumuhilloa ja kermavaahtoa.

Ahvenanmaa todella yllätti minut positiivisesti! Suomen kielellä palvelua sai hyvin harvakseltaan, ja oma ruotsin kielen taitoni riittää lähinnä ruokalistan lukemiseen, mutta onneksi englanniksi palvelu pelasi hienosti.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018