Keittiömestarin blogi: Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä
14.10.2018
neljälle
Reseptit

Keittiömestarimme Emmiina Lehtonen suunnitteli tämän annoksen nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin. Aloita lampaankareen marinoinnilla ja laita vasta sitten kastike kiehumaan. Tämän jälkeen aloita lisäkkeiden valmistus ja kareen kypsennys. Lihan kypsennyksessä ei voi mennä pieleen, kun käyttää digitaalista paistomittaria: aseta mittari lihan paksuimpaan kohtaan ja säädä haluamasi sisälämpötila.
Lampaankare uunissa
800 g | lampaankaretta |
3 | valkosipulinkynttä hienonnettuna |
tuoretta timjamia | |
sherryviinietikkaa | |
rypsiöljyä | |
suolaa | |
mustapippuria | |
voita paistamiseen |
- Puhdista lampaankare kalvoista ja liiasta rasvasta sekä putsaa luut.
- Paahda kalvot uunissa 200 asteessa kastikepohjaa varten.
- Mausta liha suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla, timjamilla, sherryviinietikalla ja öljyllä.
- Anna marinoitua kylmiössä vähintään pari tuntia. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä.
- Paista liha 175 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Anna vetäytyä.
- Paista pannulla lihan pintaan kaunis väri ja leikkaa annospaloiksi luiden välistä viipaloiden.
Portviinikastike
1 l | valmista lihalientä |
1 dl | portviiniä |
2 | valkosipulinkynttä viipaleina |
1 | sipuli paloina |
tuoretta timjamia | |
sherryviinietikkaa |
- Laita kattilaan lihaliemi, portviini, paahdetut kalvot, timjami, sipuli ja valkosipuli.
- Anna keittyä kasaan, kunnes koostumus on kastikemaista.
- Lopuksi siivilöi kastike, lisää sherryviinietikka ja tarkista maku. Suurusta tarvittaessa maissitärkkelyksellä.
Minttuperunapyre
600 g | jauhoista perunaa |
1 puntti | tuoretta minttua |
1,5 dl | kermaa |
50 g | voita |
suolaa |
- Keitä kuoritut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
- Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella minttu pieneen määrään kermaa.
- Soseuta perunat siivilän läpi käyttämällä apuna nuolijaa.
- Lämmitä kerma ja voi.
- Sekoita ensiksi minttu-kermaseos perunapyreeseen, jonka jälkeen lisää kerma-voiseos. Tarkkaile koostumusta, ettei pyreestä tule liian löysää. Mausta suolalla.
Paahdetut maa-artisokat
8 kpl | maa-artisokkaa |
tuoretta timjamia | |
suolaa | |
mustapippuria | |
rypsiöljyä |
- Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla.
- Halkaise maa-artisokat ja mausta timjamilla, suolalla, mustapippurilla ja rypsiöljyllä.
- Kypsennä 175 asteessa kunnes ovat kypsiä.
Pikkelöidyt porkkanat
2 | porkkanaa |
0,5 dl | väkiviinaetikkaa |
1 dl | sokeria |
1,5 dl | vettä |
- Valmista pikkeliliemi kiehauttamalla väkiviinaetikka, sokeri ja vesi.
- Kuori ja leikkaa porkkanat annospaloiksi.
- Keitä porkkanat pikkeliliemessä, jätä kuitenkin hieman napakoiksi.
Kaikki kirjoitukset
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018