Keittiömestarin blogi: Kuusenkerkkää ja vadelmaa
23.6.2019
noin 10 annosta
Reseptit

Kuusenkerkkä toimii hyvin niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. Tässä jälkiruoassa raikasta vadelmasorbettia täydentää ihanasti kermainen kuusenkerkkävalkosuklaakreemi ja rapeutta tuo kristallisoitu valkosuklaamuru. Kerkkää voi säilöä pakastamalla, jolloin maku ja koostumus pysyvät samanlaisena kuin tuoreenakin. Muista kuitenkin kuusenkerkkiä kerätessä kysyä lupa metsänomistajalta.
Sorbetti
400 g | vettä |
60 g | kuusenkerkkää |
175 g | sokeria |
50 g | glukoosia |
350 g | vadelmapyreetä |
- Sekoita kuusenkerkkä huolellisesti veden kanssa tehosekoittimessa.
- Kiehauta sokeri, glukoosi ja kuusenkerkkävesi kattilassa.
- Lisää joukkoon vadelmapyree ja jäähdytä.
- Laita massa laakeassa astiassa pakastimeen ja sekoittele noin puolen tunnin välein, kunnes koostumus on sopivan paksua.
Kuusenkerkkäkreemi
200 g | valkosuklaata |
2 kpl | liivatetta |
1,2 dl | maitoa |
6 g | glukoosia |
40 g | kuusenkerkkää |
2 dl | kermaa |
- Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
- Aja kuusenkerkät maidon sekaan tehosekoittimessa, siivilöi seos.
- Kiehauta maito ja glukoosi ja sekoita joukkoon liotetut liivatteet.
- Lisää seos sulatettuun suklaaseen, ja kaada joukkoon kylmä kerma.
- Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, jonka jälkeen sekoita massa tasaiseksi.
Kristallisoitu valkosuklaa
1,5 dl | vettä |
3 dl | sokeria |
150 g | valkosuklaata |
- Sulata valkosuklaa mikrossa välillä sekoittaen.
- Keitä sokeria ja vettä kattilassa niin kauan kunnes lämpötila on 140 astetta.
- Sekoita sokerivesi suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten.
- Anna jäähtyä.
Kaikki kirjoitukset
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018