Keittiömestarin blogi: Kevään ensisato metsästä

Tätä nykyä päivittäiseen rutiiniini kuuluu puolentoista tunnin lenkki metsässä. On ollut ihana seurata, miten talvi on vähitellen muuttunut kevääksi, ja kuinka jo päivässä luonto muuttuu aina vain kesäisempään suuntaan!
En malta olla hehkuttamatta villiyrttejä, joita alkaa löytyä jo runsaasti! Tämä on vuodenajoissa parasta: Joka kevät voi uudestaan innostua siitä, miten luonto heräilee ja alkaa kasvattaa taas uutta satoa.
Toukokuussa metsästä löytää esimerkiksi nokkosta, keto-orvokkia, maitohorsmaa, siankärsämöä, kallioimarteen juurta ja omaa suosikkiani, ketunleipää. Ketunleivän ulkomuoto kannattaa ehdottomasti palauttaa mieleen, sillä sitä löytyy luonnosta läpi kesän pitkälle syksyyn asti. Itselläni on kirjattuna muistiin tietyt paikat lähimetsässäni, joista joka vuosi keräilen satoa talteen.
Monet villiyrteistä sopivat hyvin sellaisenaan maustamaan salaatteja tai keittoja. Juurien maku taas tulee hyvin esiin uuttamalla niitä nesteeseen. Esimerkiksi kallioimarteen juuri maistuu kuin makealta lakritsijuurelta, ja sitä kermaan uuttamalla saa vaikkapa hyydytettäviin jälkiruokiin mielenkiintoisen twistin.
Siankärsämö sopii vahvan makunsa vuoksi oikein hyvin marinointiin. Alkukesästä kerätyllä maitohorsman varrella korvaat parsan tai varsiparsakaalin. Mesimarjan makuiset kukat sen sijaan kannattaa käyttää herkulliseen horsmamehuun, jota voi vielä jatkokäsitellä mehujääksi. Yleensä kukkien maku saattaa olla hyvinkin mauton sellaisenaan, ja löytääkseen niiden herkullisen maun tulee kukkia uuttaa ja sekoittaa joko happamaan tai makeaan. Näin myös niiden upea väri tulee paremmin näkyviin.
Villiyrttejä kerätessä kannattaa muistaa jokamiehenoikeudet, joihin ei kuulu kasvien kerääminen juurineen tai kerkkien kerääminen puista. Näiden poimimiseen tulee olla maanomistajan lupa. Yrttejä ei kannata myöskään poimia vilkkaiden teiden varsilta, vaan kannattaa kävellä vähän syvemmälle metsään kerätäkseen talteen mahdollisimman puhdasta ruokaa.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018