Keittiömestarin blogi: Kesän maut käyttöön vuoden ympäri

Lapsena minulla oli joka vuosi tapana pujottaa itse poimimiani metsämansikoita heinänkorteen, pakastaa korsi, ja jouluaattona syödä mansikat fiilistellen mennyttä kesää. Muistan, kuinka paljon iloa keskelle pimeää talvea toi se kesällä nähty pieni vaiva. Edelleen kesällä säilöttyjen raaka-aineiden käyttö ympäri vuoden tuo minulle samanlaisen tunteen.
Säilömiseen kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisia menetelmiä. Pakastaminen on hyvä tapa saada raaka-aineen maku ja koostumus säilymään lähes samanlaisena kuin tuoreena. Se on säilöntämenetelmistä helpoin ja nopein, mutta vie paljon tilaa pakastimessa.
Kuivattamalla raaka-aineen säilyttämiseen ei tarvitse käyttää energiaa, sillä kuivattuja tuotteita voi säilyttää huoneenlämmössä. Hennot yrtit, villiyrtit ja kukat voi myös kuivattaa huoneenlämmössä ilman kuivureita.
Etikkaan säilömällä, suolaamalla, tai hapattamalla raaka-aineen makuun saa aivan uusia ulottuvuuksia. Itse tehdyissä hilloissa maku ja ravintoarvot ovat varmasti laadukkaampia kuin kaupasta valmiina ostettaessa.
Tänä vuonna kokeilin valmistaa orvokkisokeria ja -siirappia löydettyäni suuren alueen täynnä villiorvokkia. Kukat vaativat ruuanlaitossa usein työstämistä oikean maun esille saamiseksi, esimerkiksi uuttamalla ja sekoittamalla happamaan tai makeaan. Villiyrteillä ja -kukilla maustaa myös suolat, öljyt ja etikat, joilla saa aikaan uusia variaatioita tuttuihin resepteihin. Säilönnässä kannattaakin käyttää mielikuvitusta, eikä toistaa joka vuosi täysin samaa kaavaa.
Kaikki kirjoitukset
- Tuomarina Taitaja2022-kilpailussa23.6.2022
- Kuhaa paahdetuilla kasviksilla15.6.2022
- Tunnelmia kahvifestivaaleilta17.5.2022
- Sitruunainen parsapasta5.5.2022
- Vinkit kevään juhlien järjestämiseen21.4.2022
- Laventeli-bebet11.4.2022
- Inspiraatiomatka Tukholmaan24.3.2022
- Matcha-smoothie10.3.2022
- Parhaat kotiruoat talveen24.2.2022
- Phở-keitto tiikeriravuilla16.2.2022
- Mitkä ovat vuoden 2022 ruokatrendit?27.1.2022
- Gnocchivuoka luonnonkalasta13.1.2022
- Tapahtumantäyteinen loppuvuosi20.12.2021
- Jouluinen pataleipä11.12.2021
- Seesaminsiemendonitsit26.11.2021
- Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella18.11.2021
- Vuoden Alumni 20214.11.2021
- Sipulikupit kantarellilla ja valkosipulipyreellä18.10.2021
- Noblessa-menu Mikkelissä4.10.2021
- Palsternakkarisottoa kampasimpukoilla8.9.2021
- Pintxofiesta Tamperrada4.9.2021
- Leipäjuustosalaattia ja lakkavinegretteä25.8.2021
- Makumatkalla Ahvenanmaalla14.8.2021
- Koivubingsu20.7.2021
- Vaiheet reseptien suunnittelussa6.7.2021
- Kesälomavinkit Tampereelle21.6.2021
- Kesäinen pasta9.6.2021
- Vietnamilaiset Bánh xèot18.5.2021
- Suomen Nuori Kokki -kilpailut 20216.5.2021
- Kylmäsavulohi-cronitsit15.4.2021
- Kauan odotettu kevät10.4.2021
- Raikas kerrosjälkiruoka19.3.2021
- Ravintola-alan muutos11.3.2021
- Rohkeutta ruoanlaittoon16.2.2021
- Omenainen possupata maa-artisokalla6.2.2021
- Reseptivideon kuvaukset20.1.2021
- Raputacot7.1.2021
- Toimiva keittiö29.12.2020
- Lime-silakkarullat18.12.2020
- Kookosmarengit18.12.2020
- Vuoden ensimmäinen myymälävierailu18.11.2020
- Mansikka-pitaija-britakakku16.11.2020
- Tomaattinen kanacurry10.11.2020
- Ravintolasurffausta Tampereella22.10.2020
- Lakritsinen punajuuripannacotta2.10.2020
- Kuinka päädyin yrittäjäksi18.9.2020
- Raakamakkarat fenkolipaistoksella ja granaattiomena-vinegretellä7.9.2020
- Stressitön kesä19.8.2020
- Perunaletut lehtikaali-kantarellipaistoksella ja uppomunalla11.8.2020
- Kirsikka-valkosuklaatiramisu13.7.2020
- Kesän herkut7.7.2020
- Nokkosgnocchit26.6.2020
- Paluu vanhojen harrastusten pariin20.6.2020
- Kevään ensisato metsästä17.5.2020
- Paistettua siikaa hernepyreellä ja parsalla15.5.2020
- Pitkään odotettu road trip Uudessa-Seelannissa20.3.2020
- Sinisimpukat valkoviinissä10.3.2020
- Kesätyön loppumetreillä23.2.2020
- Seesaminen banaanileipä16.2.2020
- Kuulumiset Uudesta-Seelannista19.1.2020
- Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella12.1.2020
- Kohteena Uusi-Seelanti15.12.2019
- Chilibataattikeitto lehtikaalisipseillä8.12.2019
- Punajuuri-suklaakakku17.11.2019
- Kombucha10.11.2019
- Vaniljakurpitsarisotto27.10.2019
- Viinimatkalla Budapestissä20.10.2019
- Jättirapu-papupaistos15.9.2019
- Porin ja Rauman pintxo-kisat8.9.2019
- Bibimbap25.8.2019
- Kesän maut käyttöön vuoden ympäri18.8.2019
- Turistina Suomessa14.7.2019
- Knafeh7.7.2019
- Kuusenkerkkää ja vadelmaa23.6.2019
- Villiyrtit ovat ilmaista herkkua16.6.2019
- Sous Viden ABC19.5.2019
- Vietnamilaiset kesärullat12.5.2019
- Parsa-tartaletti21.4.2019
- Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun14.4.2019
- Välipalapatukat15.3.2019
- Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 201911.3.2019
- Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.201911.2.2019
- Shakshuka4.2.2019
- Matkaterveiset Israelista21.1.2019
- Sitruunaruoho-limeposset ja karpalo-pistaasibiscotti9.1.2019
- Kokonaisena kypsennetty klementiinikananpoika22.12.2018
- Miksi kannattaa suosia keittiön XL-mitoitusta?15.12.2018
- Lampaankare portviinikastikkeella ja minttuperunapyreellä14.10.2018
- Nuorten Kokkien MM-kisat Taiwanissa13.10.2018
- Jokirapu-orzo-pasta12.9.2018
- Valmistautuminen nuorten kokkien MM-kilpailuihin6.9.2018
- Favetta-ciabatat15.8.2018
- Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen: Intohimona ruoanlaitto1.8.2018