Menu

Keittiömestarin blogi

Tunnelmia PRO-gaalasta 31.1.2019

2019-02-pro-gaala-980x460.jpg

Vietin tammikuun viimeisen päivän ravintola-alan huippuammattilaisten seurassa. Kyseessä oli Aromi-lehden järjestämä PRO-gaala, ”ravintola-alan Oscarit”, jossa jaettiin tunnustuspalkinnot alan parhaimmille ammattilaisille. Tapahtumapaikkana toimi upea Finlandia-talo, johon kerääntyi 684 henkeä juhlistamaan ammattitaitoa.

Tunnustuspalkintojen eri sarjoja oli 15. Itse olin ehdolla ravintolan kokki -kategoriassa kahden muun nuoren naisen kanssa. Olikin erittäin hienoa, että juuri tässä kategoriassa kaikki ehdokkaat olivat naisia! Liian usein ravintolan keittiössä työskentely mielletään vain miesten hommaksi. Voitto ei tällä kertaa osunut omalle kohdalleni, mutta jo se, että alan toimijat olivat äänestäneet minut ehdolle, oli minulle huikea saavutus! Enkä huonolle hävinnyt, sillä sarjan voittaja Katri Mannermaa on ravintola-alan rautainen ammattilainen, jolla on asenne kohdillaan. Oli ilo saada tutustua häneen.

Oli myös hienoa huomata, että yli puolet palkinnoista päätyivät pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Kyllä ammattitaitoa ja hienoja ravintolakonsepteja löytyy ihan koko Suomesta!

Katso lisää gaalatunnelmia osoitteesta: https://propalkinnot.fi/

Shakshuka

2019-02-shakshuka-980x460.jpg

Shakshuka on perinteinen israelilainen aamupalaruoka, joka tarjoillaan leivän kera. Se sopii erityisesti brunssipöytään muiden Lähi-Idän ruokien, kuten pitaleivän, hummuksen ja tabboulehin kanssa, mutta miksei myös illallisella tarjottavaksi. Shakshuka täyttää vatsan takuuvarmasti ja sen maku on hurmaava! Ruoka valmistetaan kätevästi yhdessä padassa hauduttaen.

2 tloliiviöljyä
2sipulia hienonnettuna
4valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tlsavupaprikaa
1 tljauhettua juustokuminaa
1 tljauhettua korianterinsiementä
¼ tlchilijauhetta
1 ½ tlsuolaa
1 tlsokeria
1 kgkypsiä tomaatteja kuutioituna
2 tölkkiä(800g) kuorittuja tomaatteja
1oranssi paprika kuutioituna
1 nippukevätsipulia hienonnettuna
100 gfetajuustoa
6kananmunaa
½ nipputuoretta korianteria
6 kplpitaleipiä
  1. Kuullota sipulit oliiviöljyssä.
  2. Lisää savupaprika, juustokumina, korianterinsiemenet ja chilijauhe. Kaada joukkoon kuutioidut tomaatit ja paprikat sekä tölkkitomaatit. Lisää suola ja sokeri. Hauduta noin 15 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon hienonnettu kevätsipuli. Pienennä levyn lämpötilaa ja lisää kananmunat varovasti ruuan pinnalle rikkomatta keltuaista. Hauduta pataa kannen alla, kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
  4. Lisää lopuksi pinnalle fetajuusto ja korianteri, ja tarjoile ruoka pitaleivän kanssa.

Matkaterveiset Israelista

2019-01-matkaterveiset-israelista-980x460.jpg

Vietin tammikuun ensimmäisen viikon Israelissa. Matkustan usein kohteisiin, joiden ruokakulttuuri kiinnostaa minua. Tällä kertaa matkakohde valikoitui myös, koska ystäväni oli muuttanut Israeliin pari vuotta sitten, ja oli jo korkea aika käydä vierailulla. Kohteen ruokakulttuuri on tällä hetkellä erittäin trendikäs ja odotin innolla pääseväni maistelemaan autenttisia Lähi-Idän makuja.

En joutunut pettymään yhteenkään lomalla nauttimaani ateriaan. Annoksissa maistuivat tuoreet raaka-aineet ja raikkaat maut. Ravintolakulttuuri erosi jonkin verran Suomessa totutusta, sillä usein jo ennen ruokien tilaamista tarjoilijat toivat pöytään pieniä kippoja täynnä erilaisia tahnoja ja salaatteja pitaleivän kanssa nautittavaksi. Ruokalistan lukeminen ja päätöksenteko on paljon mukavampaa, kun sitä ei tarvitse tehdä kiljuvassa nälässä.

Ruuista odotin eniten pääseväni maistelemaan aitoa hummusta sekä falafeleja. Ne maistuivat toki herkullisilta, mutta eniten yllätti paikallinen aamupalaruoka shakshuka, tomaattinen kananmunapaistos. Päädyimme syömään tätä annosta useampaankin kertaan loman aikana, ja sitä tulee varmasti tehtyä myös kotioloissa!