Keittiömestarin blogi

Kesän maut käyttöön vuoden ympäri

2019-08-kesan-maut-980x460.jpg

Lapsena minulla oli joka vuosi tapana pujottaa itse poimimiani metsämansikoita heinänkorteen, pakastaa korsi, ja jouluaattona syödä mansikat fiilistellen mennyttä kesää. Muistan, kuinka paljon iloa keskelle pimeää talvea toi se kesällä nähty pieni vaiva. Edelleen kesällä säilöttyjen raaka-aineiden käyttö ympäri vuoden tuo minulle samanlaisen tunteen.

Säilömiseen kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisia menetelmiä. Pakastaminen on hyvä tapa saada raaka-aineen maku ja koostumus säilymään lähes samanlaisena kuin tuoreena. Se on säilöntämenetelmistä helpoin ja nopein, mutta vie paljon tilaa pakastimessa.

Kuivattamalla raaka-aineen säilyttämiseen ei tarvitse käyttää energiaa, sillä kuivattuja tuotteita voi säilyttää huoneenlämmössä. Hennot yrtit, villiyrtit ja kukat voi myös kuivattaa huoneenlämmössä ilman kuivureita.

Etikkaan säilömällä, suolaamalla, tai hapattamalla raaka-aineen makuun saa aivan uusia ulottuvuuksia. Itse tehdyissä hilloissa maku ja ravintoarvot ovat varmasti laadukkaampia kuin kaupasta valmiina ostettaessa.

Tänä vuonna kokeilin valmistaa orvokkisokeria ja -siirappia löydettyäni suuren alueen täynnä villiorvokkia. Kukat vaativat ruuanlaitossa usein työstämistä oikean maun esille saamiseksi, esimerkiksi uuttamalla ja sekoittamalla happamaan tai makeaan. Villiyrteillä ja -kukilla maustaa myös suolat, öljyt ja etikat, joilla saa aikaan uusia variaatioita tuttuihin resepteihin. Säilönnässä kannattaakin käyttää mielikuvitusta, eikä toistaa joka vuosi täysin samaa kaavaa.

Turistina Suomessa

2019-07-turistina-suomessa-980x460.jpg

Vietin kesälomastani osan Suomessa ja osan reissussa ulkomailla. Tavoitteeni Suomessa ja erityisesti kotikaupungissani Tampereella oli kokeilla uusia asioita – niitä, joita oli monet kerrat pitänyt käydä testaamassa, mutta jotka olivat vain aina jääneet toteuttamatta.

Näitä asioita Tampereella oli muun muassa vierailu Viikinsaaressa, joka sijaitsee Laukontorilta parinkymmenen minuutin laivamatkan päässä Pyhäjärvellä. Kävelimme läpi luontopolun ja testasimme Tampereen vanhimman ravintolan, jonka ikkunasta oli näkymä saaressa asustavien lehmien Pyhän ja Paarman laitumelle.

Eräs kesäpäivä kävelimme Pispalaan grillille maistamaan nokialaista perinneherkkua, kuumaa koiraa. Tällä grilliruoalla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä hot dogin kanssa, vaan se on lämmitetty sokerimunkki makkaralla ja kaikilla mausteilla. Tämä suolaisen ja makean yhdistelmä oli omaan makuuni vähän turhan erikoinen, mutta seuralaiselleni se maistui!

Hyvän sään tultua pääsimme kokeilemaan Kalevaan viime kesänä avattua maauimalaa, ja sadepäivänä iloa toi Työväenmuseo Werstas ja kieltolakiin liittyvä ”työmiehen lauantai” -näyttely. Yhden päivän vietimme myös ystäväpariskuntamme kanssa Naantalissa. Kauniit pikkukadut vanhojen talojen ympäröiminä loivat melkein tunteen siitä, kuin olisimme olleet ulkomailla! Nautimme hyvän illallisen vierasvenesatamassa sijaitsevassa ravintolassa ja yövyimme ihanassa bed and breakfast -paikassa.

Rentoon lomaan kuului paljon hetkessä elämistä ilman liikoja suunnitelmia. Tutussa kaupungissa turistina kulkeminen on mukavaa vaihtelua, sillä liian usein sitä tottuu kulkemaan samoja reittejä ja käymään vain tutuissa paikoissa. Kotimaan matkailua ja paikallisten ruokien maistelua kannattaa suosia kesälomalla, sillä kivoja kohteita Suomessa riittää!

Knafeh

2019-07-knafeh-980x460.jpg

Knafeh on jälkiruoka, joka on kotoisin Lähi-idästä. Herkulliseksi sen tekee rapsakka pinta sekä ihanan kermainen sisus! Knafeh on täydellinen jälkiruoka illallisella tarjottavaksi, sillä sen voi koota jo edellisenä päivänä kylmiöön ja paistaa juuri ennen tarjoilua. Voit paistaa sen joko vaivattomasti uunissa tai nopeammin mutta hieman työläämmin paistinpannulla. Tarjoile pistaasijäätelön kera!

Sokeriliemi

2,5 dlvettä
2 dlsokeria
1sitruunan mehu

Laita kaikki siirapin ainekset kattilaan ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes koostumus on hieman paksuuntunut.

Knafeh

250 gkataifi-taikinaa (löytyy Lähi-idän tuotteita myyvistä kaupoista)
200 gricotta-juustoa
3 dlkermaa
1 tlruusuvettä
1 rklmaissitärkkelystä
1 rklsokeria
75 gvoita
½ dlöljyä
  • Ota kataifi-taikina paketista ja revi se ilmavaksi, ikään kuin kasaksi riisinuudeleita.
  • Sulata voi, sekoita joukkoon öljy ja kaada taikinan päälle.
  • Sekoita käsin niin että voi-öljy-seosta on joka puolella taikinaa.
  • Täytettä varten kuumenna kerma kattilassa, lisää vesitilkan joukkoon liuotettu maissitärkkelys ja sekoita huolellisesti, kunnes seos kiehahtaa.
  • Käytä haarukkaa avuksi ricotan survomisessa ja sekoita joukkoon ruusuvesi.
  • Lisää joukkoon hieman jäähtynyt, maissitärkkelyksellä suurustettu kerma.

Päälle

½ dlpistaasia
1 rklruskeaa sokeria
1 tlkanelia

Rouhi pistaasit ja paahda niitä hieman pannussa sokerin ja kanelin kanssa.

Knafeh uunissa

  • Jaa kataifi-taikina kahteen osaan.
  • Kokoa uunipelti tai -vuoka niin, että pohja peittyy tasaisesti kataifi-taikinasta.
  • Lisää täytettä keskelle ja peitä se lopulla kataifilla.
  • Paista 20-30 minuuttia 180 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea.

Knafeh paistinpannulla

  • Sulata pieni nokare voita paistinpannulla.
  • Täytä pohja tasaisesti kataifi-taikinalla. Jätä puolet taikinasta paistoksen kantta varten.
  • Lisää täytettä keskelle ja peitä se kataifilla.
  • Paista noin 5 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea ja kumoa knafeh lautaselle.
  • Sulata uusi nokare voita pannulla ja paista toista puolta myös viisi minuuttia.

Kaada puolet sokeriliemestä knafehin päälle heti kun otat sen pois uunista tai lopetat pannulla paistamisen. Laita loput siirapista tarjolle pöytään, mikäli vieraasi kaipaavat jälkiruokaan lisää makeutta. Ripottele annoksen pinnalle rouhittua pistaasipähkinää.