Nyt saat ostoksillesi 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa OP-rahoituksella »

Keittiömestarin blogi

Kylmäsavulohi-cronitsit

Cronitsit ovat yhdistelmä croissantia ja donitsia. Tällä kertaa cronitsit täytetään suolaisella täytteellä, johon tulee täyteläistä kylmäsavulohikreemiä, pikkelöityä fenkolia ja vesikrassia. Valmista cronitsit vapun suolaiseksi tarjottavaksi!

Ainekset

500 g voitaikinaa
1 kananmuna
150 g kylmäsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruuna
1 punasipuli
½ ruukku tilliä
½ tl mustapippuria
1 fenkoli
¼ dl väkiviinaetikkaa
½ dl sokeria
¾ dl vettä
1 ruukku vesikrassia

Valmistus

  1. Leikkaa fenkoli keskeltä halki ja poista kanta. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  2. Pese sitruuna huolellisesti ja kuori kuorimaveitsellä keltainen osa.
  3. Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja sitruunankuoret. Kaada seos fenkoliviipaleiden päälle ja anna maustua vähintään tunnin ajan.
  4. Ota voitaikinalevyt huoneenlämpöön, anna sulaa hieman.
  5. Leikkaa kohmeisesta taikinasta ympyränmuotoisella muotilla pyöreitä levyjä, ja leikkaa vielä pienemmällä muotilla donitsin reikä keskelle. Voitele kananmunalla.
  6. Voit kaulia jäljelle jääneen taikinan uudestaan levyksi ja leikata muotilla vielä lisää cronitseja. Huomaa kuitenkin, ettei taikina kohoa yhtä hyvin enää huoneenlämpöisenä paistettuna.
  7. Paista taikina kohmeisena 225 asteisessa uunissa 10 minuutin ajan. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttöä. Täytteen valmistus:
  8. Valmista täyte. Hienonna punasipuli ja purista sitruunanmehu sipulisilpun päälle. Hienonna kylmäsavulohi pieneksi ja sekoita tuorejuuston kanssa sipulin ja sitruunan joukkoon. Mausta massa mustapippurilla ja hienonnetulla tillillä.

Täytä cronitsit kylmäsavulohimassalla, jääfenkoleilla ja vesikrassilla.

Kauan odotettu kevät

Talven jälkeen tuntuu aina ihanalta, kun luonto alkaa heräillä ja valon määrä lisääntyy! Tänä vuonna se tuntui erityisen hyvältä, sillä mennyt talvi tuntui normaalia raskaammalta vallitsevan tilanteen vuoksi. On mahtavaa, kun työpäivien jälkeen valoa riittää ja ulkoilla voi vielä melko myöhäänkin illalla.

Keväässä on parasta, kun eri raaka-aineet tulevat sesonkiin pikkuhiljaa yksi kerrallaan. On ihanaa käyttää raaka-ainetta silloin, kun se on parhaimmillaan. Kauden sesonkikasvikset tuovat paljon inspiraatiota omaan työhöni reseptien kehittelijänä! Sesonkikasvisten käyttö on myös hyväksi lompakolle, sillä hinta on silloin edullisimmillaan.

Hyvänä esimerkkinä kevään sesonkikasviksista on parsa-aika, jolloin kuluttajat hullaantuvat käyttämään parsaa omissa kokkailuissaan, ja ravintoloissa vietetään perinteisesti parsaviikkoja. Loppukesästä niin moni raaka-aine on sesongissa, ettei suurta hehkutusta yhtä raaka-ainetta kohtaan pääse nousemaan.

Myös villiyrttien kausi alkaa heti lumien sulamisen jälkeen, joten nyt kannattaakin pitää silmät auki luonnossa kulkiessa. Esimerkiksi maitohorsma on parhaimmillaan heti alkukeväästä nuorina versoina. Villiyrteistä kuitenkin lisää vielä hieman lähempänä kesää!

Raikas kerrosjälkiruoka

Tässä jälkiruoassa maistuvat vuorotellen täyteläinen passion-kookosvaahto, raikas mango sekä makea ja rapea marenki! Kookosmaito kannattaa viilentää ensin jääkaapissa. Kookosmaidon tulee olla kylmää, jotta se vatkaantuu vaahdoksi. Kokoa jälkiruoat annosmaljoihin juuri ennen tarjoilua.

400 ml kookosmaitoa
200 g limellä tai sitruunalla maustettua rahkaa
½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
8 kpl passionhedelmää
n. 100 g marenkia
1 kypsä mango
  tuoretta sitruunamelissaa koristeluun
  1. Vatkaa jääkaappikylmä kookosmaito vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon sokerit ja maustettu rahka.
  2. Puolita passionhedelmät ja purista sisus ulos. Sekoita sisus massan joukkoon, mutta jätä hieman passionhedelmää sivuun koristelua varten.
  3. Poista mangon kivi ja kuoret. Leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi.
  4. Kokoa jälkiruoka kerroksittain jälkiruokakulhoihin: passion-kookosvaahtoa, marenkeja murustettuna ja mangokuutioita.

Koristele lopuksi passionhedelmällä, marengilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Kaikki kirjoitukset