Keittiömestarin blogi

Hyönteisruoka rohkeasti kokeiluun

2019-04-hyonteisruoka-980x460.jpg

Vuoden 2017 lopulla Suomessa laillistettiin hyönteisten käyttö elintarvikkeena. Uusien hyönteisruokatuotteiden putkahdellessa jatkuvasti kauppojen hyllyille suomalaisten mielenkiinto heräsi. Hyönteisistä valmistetut ruuat eivät kuitenkaan ole vielä tulleet osaksi jokapäiväistä ruokavaliotamme, kenties korkean hinnan tai yleisen mielenkiinnon lopahtamisen vuoksi.

Vaatii aikaa muuttaa asenteita sekä pienentää tuotantokustannuksia, tuotekehittelyn tärkeyttä unohtamatta. Kun markkinoille saadaan hyönteisruokatuotteita, jotka ovat maukkaita ja sopivan hintaisia, uskon, ettei hyönteisruoka jää vain hetken villitykseksi. Mielestäni on tärkeää päästä maistamaan hyönteisistä valmistettuja ruokia matalalla kynnyksellä. Vain sillä tavoin ennakkoluuloihin on mahdollista vaikuttaa.

Pidin yhden illan ruuanlaittokurssin nimeltä ”hyönteisten monipuolinen käyttö ruuanvalmistuksessa”. Valmistimme kurssilla sirkkatempuravartaita jauhomato-sataykastikkeella, sirkkatacoja, jauhomato-välipalapatukoita, sirkkasmoothieta sekä kuhnurintoukkakinuskia kohmeisilla marjoilla.

Jotkut osallistujista eivät olleet aiemmin edes maistaneet hyönteisiä, saatikka sitten valmistaneet niistä ruokaa. He olivat yllättyneitä siitä, miten erilaisia ruokia hyönteisistä voikaan valmistaa; hyönteiset kun toimivat hyvin niin suolaisissa kuin makeissakin annoksissa. Mielestäni parasta hyönteisten käytössä ruuanvalmistuksessa onkin se, että täysin uutena raaka-aineena niiden mahdollisuudet uusien annosten kehittämiseen ovat rajattomat!

Välipalapatukat

2019-03-valipalapatukat-980x460.jpg

Herkulliset välipalapatukat valmistuvat nopeasti. Ne kulkevat kätevästi mukana, kun kääräiset ne leivinpaperiin. Reseptiä on mahdollista muunnella oman maun mukaan käyttämällä erilaisia kuivattuja hedelmiä ja marjoja sekä pähkinöitä.

400 gtaateleita
200 gpehmeitä kuivattuja aprikooseja
60 gpehmeitä kuivattuja karpaloita
60 gcashewpähkinöitä
15 gpakastekuivattua mansikkaa
  1. Poista taateleista kivet.
  2. Hienonna kaikki ainekset veitsellä pieniksi paloiksi ja sekoita ne tasaiseksi massaksi.
  3. Levitä massa laakeaan vuokaan leivinpaperin päälle ja anna sen jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia.
  4. Leikkaa joko patukan muotoon tai pienemmiksi annospaloiksi.

Patukat säilyvät hyvinä kylmiössä noin viikon ajan.

Nuorten Kokkien SM-kisat Tampereella 2019

2019-03-nuorten-kokkien-sm-980x460.jpg

Pääsin tuomaroimaan Paistinkääntäjien järjestämää Nuorten Kokkien SM-kisaa Tampereella. Tehtävään kuului kilpailijoiden keittiötyöskentelyn tuomarointi yhdessä kahden muun keittiötuomarin kanssa.

Päivä alkoi aikaisin aamulla kisan merkeissä ja jatkui iltamyöhään illallisella ja palkintojenjaolla. Osallistujat olivat voittaneet jokainen oman alueellisen kilpailunsa. Finalisteja oli yhteensä viisi: Tampereelta, Turusta, Seinäjoelta, Lahdesta ja Muoniosta. Jokainen kilpailija suunnitteli ja toteutti yllätyksenä annetuista raaka-aineista kolmen ruokalajin menun neljälle hengelle. Aikaa suunnitteluun ja toteutukseen oli 3,5 tuntia.

Kilpailun taso keittiötyöskentelyn osalta oli huikea! Annoimme pisteitä eri kategorioista, kuten hygienia, organisointi, tekniikka ja toteutus, ammattimaisuus ja raaka-aineiden ammattimainen käsittely. Jokainen kilpailija pysyi annetun aikarajan sisällä, eikä meidän tuomareiden tarvinnut antaa miinuspisteitä myöhästymisistä. Osallistujien käyttäytyminen oli ammattimaista ja keittiössä oli läpi kilpailun hyvä henki. Myös tekniikat olivat hyvin hallussa, ja työskentely oli siistiä ja järjestelmällistä. Vaikka kisa oli tiukka, voittaja erottautui muista esimerkillisen teknisen osaamisensa ansiosta.

Illalla kymmenen aikaan saimme kuulla lopulliset tulokset. Keittiö- sekä makutuomareiden yhteenlaskettujen pisteiden myötä voitto meni ansaitusti Muonioon Niko Tähdelle. Toiseksi tuli Sami Hakamäki Seinäjoelta ja kolmanneksi Emmi Latvanne Tampereelta. Suomenmestari pääsee kisaamaan ensi syyskuussa Kanadan Calgaryyn maailmanmestarin tittelistä. Jännittävää seurata, kuinka MM-kilpailussa käy. Sen ainakin tiedän, että Nikolla on edessä huikea matka ainutlaatuisine kokemuksineen!