Nyt saat ostoksillesi 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa OP-rahoituksella »

Keittiömestarin blogi

Reseptivideon kuvaukset

Yhteistyöni Noblessan kanssa on tuonut mukanaan huikeita mahdollisuuksia. Yksi viime vuoden mukavimmista työpäivistäni oli, kun joulukuussa kuvasimme Noblessan Tampereen myymälässä jouluisen reseptivideon, jossa valmistin lime-silakkarullia.

Erilaisten videoiden kuvaaminen ammattilaisten kanssa on opettanut minulle paljon. En ollut aiemmin ymmärtänyt, miten pitkään lyhyenkin videopätkän kuvaamiseen voi mennä. Reseptivideossa jokainen vaihe on erikseen dokumentoitava ja kuvattava usein myös monesta eristä kuvakulmasta.

Esiintyminen ei ole minulle ongelma, sillä olen tottunut tanssiharrastukseni myötä esiintymään yleisölle. Kuitenkin erilaisten vuorosanojen opettelu ja kameralle puhuminen on minulle ollut vierasta. On upeaa haastaa itseään ja lähteä mukaan erilaisiin projekteihin, joissa oppii uutta!

Nyt uudelta vuodelta odotan lisää erilaisia mahdollisuuksia kehittyä. Jos jopa vuosi 2020 tarjosi niitä, niin aivan varmasti vuodella 2021 on sitäkin runsaammin tarjottavana näitä uusia mahdollisuuksia!

Raputacot

Itse tehdyissä tacoissa riittää makua! Herkullinen yhdistelmä raikasta mangosalsaa, marinoituja jättiravun pyrstöjä ja täyteläistä ranskankermaa toimii yhdessä täydellisesti. Pohjan valmistaminen itse on yksinkertaista ja nopeaa, ja raaka-aineet siihen löytyvät todennäköisesti jo valmiiksi kaapista.

Taikina

3,5–4 dl vehnäjauhoja  
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä  
1,2 dl lämmintä vettä
 1. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon öljy, ja lisää sen jälkeen massan joukkoon lämmin vesi huolellisesti sekoittaen.
 2. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi ja vaivaa sitä 1–2 minuutin ajan jauhotetulla työpöydällä.
 3. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Litistä taikinapallot kädellä ja anna niiden kohota liinan alla vähintään 15 minuutin ajan tai enintään kaksi tuntia.
 4. Kauli taikinapallot ohuiksi letuiksi (läpimitaltaan n. 12 cm). Jos pinoat kypsentämättömiä lettuja päällekkäin, laita joka väliin leivinpaperin pala, jotta letut eivät takerru kiinni toisiinsa.
 5. Kuumenna valurauta- tai teflonpannu ja paista lettuja minuutin ajan kuivalla pannulla. Käännä, kun pintaan muodostuu kuplia ja pohja on ottanut pintaansa kauniin värin. Paista toista puolta 20 sekunnin ajan. Säädä levyn lämpötilaa kuumemmaksi tai kylmemmäksi sen mukaan, miltä lettujen pinta näyttää.
 6. Pakkaa paistetut tortillaletut viilentämisen jälkeen kannelliseen rasiaan, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Täyte

200 g jättiravun pyrstöjä
½ chili
2 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
2 rkl öljyä

Mangosalsa

1 mango
½ punasipuli
¼ kurkkua
½ limen mehu
2 cm pala chiliä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Lisäksi

1 ruukku korianteria
1 pussi jääsalaattia
150 g ranskankermaa
½ tl suola
1 lime
1 rasia syötäviä kukkia
 1. Poista jättiravun pyrstöistä suolet tekemällä pienet viillot selkiin ja vetämällä suolet ulos. Marinoi pyrstöt hienonnetulla chilillä, valkosipulilla, suolalla ja öljyllä.
 2. Kuori mango ja poista sen kivi. Pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna puolikas punasipuli. Pilko myös kurkku pieniksi kuutioiksi. Mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita.
 3. Vatkaa ranskankerma vaahdoksi ja mausta se suolalla. Pakkaa pursotinpussiin.
 4. Paista ravut paistinpannulla öljyssä nopeasti kypsäksi.
 5. Kokoa raputacot salaatilla, mangosalsalla, paistetuilla ravuilla, ranskankermalla ja reilulla määrällä korianteria. Koristele syötävillä kukilla ja tarjoile limelohkojen kera.

Toimiva keittiö

Pääsin luennoimaan Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoille keittiöiden suunnittelussa huomioon otettavista asioista kokin näkökulmasta. Luentoni perustui haasteisiin, joita saattaa kohdata pieneen tilaan suunnitelluissa keittiöissä. Samalla opiskelijat pääsivät tutustumaan Noblessan keittiöratkaisuihin Helsingin myymälässä. Olin jaotellut kategoriat ruuanlaittoon, hygieniaan, ergonomiaan ja säilytykseen.

Muun muassa näitä asioita luentoni piti sisällään:

Ruuanlaitolle on löydyttävä keittiöistä reilusti tilaa niin aktiiviseen toimintaan kuin myös laskutilaksi uunipelleille, kulhoille ja raaka-aineille. Pistorasioiden sijantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi lieden lähettyvillä olisi hyvä olla pistorasia, jotta sosekeiton voi soseuttaa sauvasekoittimella sileäksi suoraan lieden luona. Keittiön pintojen tulisi olla helposti puhtaana pidettäviä, ja roskakaapissa tulisi olla tarpeeksi tilaa lajittelulle.

Ergonomiaa ajatellen ehkäpä tärkeintä on keittiötasojen korkeus, joten suunnitteluvaiheessa on erityisen tärkeää miettiä, kuka keittiötä käyttää. Myös kodinkoneiden sijoittelussa on hyvä pohtia, voisiko uunin tai astianpesukoneen nostaa lattian rajasta korkeammalle, jotta keittiössä voi työskennellä selkä suorana. Valaistus on työskentelyn turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä työskentelypisteellä tulisi nähdä selkeästi, mitä on tekemässä.

Säilytystilaa tarvitsee keittiössä yleensä paljon. Ulosvedettävät laatikot toimivat paremmin kuin hyllyt, koska niiden sisällön näkee kunnolla, eikä käyttäjän tarvitse kurotella hyllyn takaosaan. Suuret keittiölaitteet saa käytännöllisesti piiloon aamiaiskaappiin. Kaappiin integroidun pistorasian ansiosta laitteet ovat aina valmiina käyttöön.

Maustehylly on perinteisesti sijoitettu liesituulettimen yläpuolelle. Tämä on kuitenkin huono sijainti mausteiden säilyvyyden kannalta, koska liedeltä nousevat höyryt vievät mausteista makua. Parempi sijainti olisikin esimerkiksi ulosvedettävässä maustehyllyssä.

Oli erittäin hienoa päästä luennoimaan opiskelijoille ja jakaa oma mielipiteeni toimivasta keittiöstä. Opiskelijat saivat myös hyviä vinkkejä omaan keittiöprojektiinsa Noblessan myymälässä esillä olleista keittiöistä! Erityisesti opiskelijoihin vaikutuksen tekivät keittotasoihin integroidut liesituulettimet sekä hyllyihin asennetut hipaisusta avautuvat lasiset rulo-ovet.

Kaikki kirjoitukset