Keittiön ostajalle valikoima kodinkoneita pakettihintaan! Tutustu nyt »

Keittiömestarin blogi

Kombucha

2019-11-kombucha-980x460.jpg

Kombucha on juoma, joka valmistetaan sokeroidusta vihreästä tai mustasta teestä ja fermentoidaan volgansienen avulla. Volgansieni on itsessään hyvälaatuisten bakteerien ja hiivojen muodostama elävä kasvusto, joka käyttää ravintonaan sokeria. Kombucha on vanha aasialainen perinnejuoma, joka on noussut viime aikoina suureen suosioon myös länsimaissa.

Itse sain volgansienen tädiltäni viime kesänä, jonka jälkeen olen laittanut aina uuden satsin käymään edellisen tullessa valmiiksi. Kombucha-setin voi myös tilata netistä, jos tuttavapiirissä kukaan ei harrasta moista. Jokaisella käymiskerralla volgansieni tekee juoman pintaan toisen sienen, ja olenkin usein vienyt näitä sieniä lasipurkissa lahjaksi ystävilleni. Näin hekin ovat päässeet aloittamaan oman kombucha-projektinsa.

Käymisaika sienen kanssa on pari viikkoa. Sen jälkeen sieni poistetaan juomasta, ja juoma maustetaan. Myös maustamattomana kombucha on herkullista, mutta itse tykkään varioida erilaisia makupareja juomaan. Omat lempparini ovat olleet raparperi-seljankukka sekä ruusu-mustikka. Kombuchalla on monia väitettyjä terveysvaikutuksia, joista itse olen edelleen skeptinen tieteellisen näytön puuttuessa, mutta nautin juomasta ihan jo maun vuoksi! Eikä muutenkaan ole pahitteeksi vaihtaa mehuja ja limsoja itse tehtyyn ja lisäaineettomaan kombuchaan.

Vaniljakurpitsarisotto

2019-10-vanilijakurpitsarisotto-980x460.jpg

Hyvää lihatonta lokakuuta! Tässä vegeresepti, joka maistuu varmasti myös sekaaneille eli sekasyöjille. Vegaaniversion saat vaihtamalla kerman ja juuston vegaaniseen tuotteeseen.

Myskikurpitsa saattaa edelleen olla suomalaisille hieman vieras raaka-aine, mutta sen käyttöä kannattaa opetella erityisesti nyt sen sesonkiaikaan, kun hinta on edullinen. Myskikurpitsan maku sopii moneen, eikä sen kokkaamisessa tarvita mitään vippaskonsteja. Omasta mielestäni suola ja pippuri riittävät erittäin hyvin maustamiseen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa hyödyntää!

Ainekset

4 dl risottoriisiä
1 sipuli
2 kpl valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä
1 myskikurpitsa
2 dl kerma
1 dl parmesaaniraastetta
1 vaniljatangon siemenet
suolaa ja mustapippuria

Valmistus

  1. Aloita kuorimalla ja pilkkomalla kurpitsa, säästä siemenet.
  2. Paahda osa kurpitsasta 200-asteisessa uunissa oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Keitä loput kurpitsasta suolalla maustetussa vedessä. Kun kurpitsapalat ovat pehmeitä, kaada keitinliemi pois ja soseuta palat kerman kanssa pyreeksi blenderissä.
  4. Keitä kurpitsansiemeniä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Valuta, siirrä uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla, ripottele päälle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa rapeaksi ja kauniin ruskeaksi.
  5. Aloita risoton valmistus kuullottamalla hienonnetut sipulit oliiviöljyssä.
  6. Kuullota sen jälkeen risottoriisit.
  7. Kaada valkoviini kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää lämmintä kasvislientä sen verran, että riisit peittyvät, ja anna imeytyä. Lisäile nestettä aina hieman kerrallaan ja kypsennä pienellä lämmöllä, kunnes riisi on al dente.
  8. Lisää lopuksi vaniljan siemenet vaniljatangon sisältä, kurpitsapyree sekä parmesaaniraaste ja sekoita niin kauan, että riisin tärkkelys lähtee liikkeelle ja risoton koostumus on sopivan paksua.

Viinimatkalla Budapestissä

2019-10-viinimatka-budapestissa-1-980x460.jpg

Vietimme kesäloman toisen osan Unkarin pääkaupungissa Budapestissä. Kuuden päivän aikana kävimme parissa eri kylpylässä, maaseudulla biodynaamisessa ravintolassa nimeltä Fiastyúk Udvarház, Amadé Bajzáth Pappenheimin linnassa sekä viinitiloilla Etyekin kylässä. Usein matkaillessani ruoka on pääasiassa, mutta tällä kertaa se yllättäen olikin viini.

En ollut ennen ajatellut unkarilaisten viinien olevan mitenkään erityisen hyviä. Tämä käsitys on jäänyt elämään monille Neuvostoliiton ajoista, jolloin pitkään toiminnassa olleet viinitilat lopetettiin toiminnasta ja ne, jotka jäivät jäljelle, tuottivat halpaa ja huonolaatuista viiniä.

Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin. Etyekin kylä sijaitsee Budapestin länsipuolella parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Kylän sijainti on sen verran pohjoisessa, että viinintuotanto on keskittynyt lähinnä valkoviineihin. Punaviiniä varten rypäleet tarvitsevat enemmän auringonvaloa ja lämpöä kuin valkoviinissä.

Anonym-viinitilalla pääsimme kuitenkin maistamaan yhtä punaviiniä. Se oli Pinot Noir -rypäleestä, joka on ainut myös viileämmässä ilmastossa pärjäävä punainen rypäle. Testaamamme viini oli aika erikoinen, sillä sen väri oli haalea, eikä siltä odottanut paljon, mutta sen maku oli hyvin intensiivinen.

Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini maistui hyvin raikkaalle, ruohomaiselle ja hennosti aprikoosille. Valkoviineistä paras oli kuitenkin mielestäni Chardonnay-rypäleestä valmistettu viini. Se oli säilytetty tammitynnyreissä, minkä myös maistoi viinistä.

Unkarilaiset juovat itse sen verran viinejä, ettei esimerkiksi niillä viinitiloilla, joilla me vierailimme, ole tarvetta maastavientiin ulkomaalaisten nautittavaksi. Alkosta löytyy kuitenkin jonkin verran unkarilaisia viinejä, joita suosittelen kokeilemaan! Villányn alueelta tulee kuulemma maan laadukkaimmat viinit.