Uutuus: Suunnittele ja kokoa toiveisiisi sopiva keittiö Inspiraattorilla! »

Keittiömestarin blogi

Seesaminsiemendonitsit

Nämä leivonnaiset valmistuvat kätevästi uunissa donitsivuoassa. Ne saavat makunsa mustasta seesaminsiemenestä ja raikkaasta sitruunasta. Mustaa seesaminsiementä käytetään paljon aasialaisissa jälkiruoissa ja sen maku sopii erittäin hyvin makeaan makumaailmaan. Näitä donitseja kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti!

Taikina

3 ½ dl vehnäjauhoja
1,5 dl mustaa seesaminsiementä jauheena (n. 50 g)
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa
¾ dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl kookoskermaa
1 sitruuna
  Voita donitsivuoan voiteluun

Kuorrutukseen

3 dl tomusokeria
½ - 1 sitruunan mehu
2 rkl mustaa seesaminsiementä jauheena
  (Mustaa elintarvikeväriä)
  Koristeluun mustia koristerakeita

Siemenjauhe

  1. Paahda 1 dl mustia seesaminsiemeniä kevyesti kuivalla paistinpannulla, varo polttamasta siemeniä.
  2. Anna jäähtyä ja aja monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa jauheeksi. Käytä jauhetta taikinaan sekä kuorrutukseen.

Taikina

  1. Vatkaa kulhossa sokerit ja kananmuna vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoskerma.
  2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, jauhettu seesaminsiemen, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Yhdistä kuivat aineet ja vaahto keskenään.
  3. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa taikinan sekaan hienoteräisellä raastimella. Purista myös sitruunan mehu ja sekoita taikinan joukkoon.
  4. Voitele donitsivuoka ja pakkaa taikina pursotinpussiin. Pursota donitsivuoka ¾ täyteen.
  5. Paista 175 asteessa 15 minuutin ajan. Jäähdytä donitsit ritilän päällä.

Kuorrutus

  1. Sekoita kuorrutusta varten keskenään tomusokeri, puolikkaan sitruunan mehu ja seesaminsiemenjauhe. Mikäli haluat kuorrutteesta tummempaa, lisää joukkoon myös mustaa elintarvikeväriä. Jos kuorrutus on liian kiinteää, lisää sitruunamehua.
  2. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen ja koristele mustilla koristerakeilla. Anna kuorrutuksen kovettua ennen tarjoilua.

Juures-ohrasalaatti piparjuurikastikkeella

Tässä ruokaisassa salaatissa hyödynnetään sadonkorjuun juureksia sekä kotimaista ohraa! Paahdetut juurekset tuovat makuun täyteläisyyttä, ja piparjuurikastike antaa salaatille herkullisen säväyksen. Tarjoile lisukesalaattina.

Juures-ohrasalaatti

1 ½ dl kokonaisia ohrasuurimoita
1 l vettä
1 tl suolaa
250 g lanttua
250 g erivärisiä porkkanoita
250 g keltajuuria
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ ruukku ruohosipulia
1 rasia vuonankaalia

Piparjuurikastike

1–1 ½ rkl piparjuurta raastettuna
200 g turkkilaista jugurttia
½ tl suolaa
2 rkl sitruunan mehua
½ rkl juoksevaa hunajaa

Valmistus

  1. Keitä ohra suolalla maustetussa vedessä 30 minuutin ajan tai pakkauksen ohjeen mukaan. Kypsennyksen jälkeen jäähdytä siivilässä kylmän veden alla.
  2. Kuori ja pilko juurekset erilaisiksi lohkoiksi, viipaleiksi ja kuutioiksi. Pyörittele juurekset kulhossa rypsiöljyn, suolan, mustapippurin ja hunajan kanssa.
  3. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda juurekset 225-asteisessa uunissa noin 25 minuutin ajan.
  4. Kuori ja raasta piparjuurta raastimen hienolla terällä 1–1 ½ ruokalusikallisen verran. Sekoita turkkilaisen jugurtin joukkoon. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja hunajalla. Huomaa, että piparjuuren maku voimistuu ajan myötä, joten lisää sitä varoen.
  5. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se ohran joukkoon. Kääntele sekaan myös jäähdytetyt juurekset.

Levitä tarjoiluastian pohjalle vuonankaali ja asettele sen päälle juures-ohrasalaatti. Tarjoile piparjuurikastikkeen kera.

Vuoden Alumni 2021

Kuva: Jaakko Saarilampi / TAMK

Tampereen ammattikorkeakoulu nimitti minut Vuoden Alumniksi 2021. Tänä vuonna meitä on kaksin kappalainen ja toinen Vuoden Alumneista on säveltäjä Roope Mäenpää.

Sana alumni tulee latinan kielen sanasta alumnus, kasvatti. Alumni on siis jo oppilaitoksesta valmistunut entinen opiskelija. Tamk on jakanut Vuoden Alumni -tunnustusta vuodesta 2019 lähtien.

Alumnitoimintaa on kaikenlainen yhteistyö valmistuneen ja oppilaitoksen välillä. Esimerkiksi valmistuneen uratarinan jako on tärkeää alumnityötä, joka antaa opiskelijalle konkreettisen esimerkin oman alansa mahdollisuuksista. Restonomin työskentelymahdollisuudet ovat laajat ja koen että oma uratarinani on yksi hyvä esimerkki tästä.

Restonomiopintojeni aikana koin tärkeäksi tarttua jokaiseen saamaani tilaisuuteen ja käyttää opintoaikani mahdollisimman hyödyllisesti. Tein muun muassa työharjoittelun Oslossa kolmen Michelin-tähden ravintolassa, opiskelin vaihto-oppilaana Etelä-Koreassa paikallisessa yliopistossa, osallistuin Paistinkääntäjien Nuori Kokki SM- ja MM-kilpailuihin. Opinnäytetyöni käsitteli silloin juuri laillistettua elintarviketta, kotisirkkaa, josta suunnittelin Tamkin Catering Studiolle hyönteisruokamenun.

Opintojen jälkeen työskentelin jonkin aikaa ravintolakeittiössä niin Suomessa kuin myös ulkomailla. Korona-ajan myötä kuitenkin siirryin täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Nykyään työni on suurimmaksi osaksi suunnitella ja valokuvata ruokareseptejä. Ilman restonomitutkintoa minulla tuskin olisi ammattitaitoa tai tarpeeksi rohkeutta toimia yrittäjänä. Olen saanut Tamkilta valtavasti tukea omien unelmieni tavoitteluun ja siitä olen hyvin kiitollinen!

Kaikki kirjoitukset