Keittiömestarin blogi

Sitruunainen parsapasta

Kauniin vihreä parsapasta maistuu raikkaan sitruunaiselle! Pastana käytetään orzo- eli jyväpastaa, jonka muoto muistuttaa riisinjyvää. Parsasta valmistetaan pyree, joka sekoitetaan keitetyn pastan joukkoon. Parsapasta sopii erittäin hyvin tarjoiltavaksi lisukkeena esimerkiksi kalan kanssa, mutta toimii erinomaisesti myös sellaisenaan tarjoiltuna.

Parsapyree

500 g vihreää parsaa
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
200 g ricotta-juustoa

Pasta

3 dl orzo-pastaa
4 rkl raastettua parmesaania
1 luomu sitruuna
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
  parsapyreetä

Päälle

40 g pinjansiemeniä
  parsan nuput
2 rkl oliiviöljyä
  ripaus suolaa
  1. Leikkaa parsojen nuput viistosti, halkaise ja siirrä ne sivuun myöhempää käyttöä varten. Leikkaa parsan tyvestä puumainen osa pois. Pilko parsat pyreetä varten muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit reiluiksi paloiksi.
  2. Kuullota sipulit kattilassa öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Kun vesi kiehuu, lisää parsat. Keitä noin viiden minuutin ajan. Varo keittämästä parsoja liikaa, jotta kauniin vihreä väri ei kärsi.
  3. Kaada kattilasta kasvisliemi erikseen. Lisää keitetyt parsat ja sipulit tehosekoittimeen, ota lientä 1 dl ja aja pyreeksi. Lisää joukkoon ricotta-juusto ja aja sileäksi.
  4. Keitä orzo-pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Voit jättää pastaan hieman purutuntumaa.
  5. Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla 1 rkl oliiviöljyssä ja siirrä siemenet paahdon jälkeen talouspaperin päälle kuivumaan.
  6. Paahda parsan nuput sellaisenaan kuumuutta kestävällä alustalla kaasupolttimella, mausta lopuksi 1 rkl oliiviöljyllä ja ripauksella suolaa. Vaihtoehtoisesti paista parsannuput nopeasti kuumalla paistinpannulla öljyssä ja mausta lopuksi suolalla.
  7. Sekoita keskenään parsapyree ja orzo-pasta. Pese sitruuna ja raasta raastimen hienolla terällä puolet kuoresta pastaan, purista myös sitruunan mehu joukkoon. Mausta lopuksi parmesaanilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele pasta-annokset paahdetuilla pinjansiemenillä sekä parsannupuilla. Tarjoile!

Vinkit kevään juhlien järjestämiseen

Kevään monenlaiset juhlat lähestyvät. Kuinka järjestää pidot niin, ettei itse joudu olemaan sidottuna keittiöön läpi juhlan? Tässä parhaimmat vinkit, kuinka järjestää jopa usean ruokalajin illallinen mahdollisimman vaivattomasti!

Suunnittele tarjottavat huolella. Ota selvää vieraiden allergioista ja ruokavalioista. Helpoimmalla pääset, kun kaikki tarjottavat sopivat jokaiselle vieraalle! Suunnittele tarjottavat ruokalajit niin, että niiden valmistus olisi mahdollisimman vaivatonta. Esimerkiksi erilaiset kylmät alkupalat tai lisukkeet voi valmistaa täysin valmiiksi jo etukäteen.

Tutustu huolella valmistettavien ruokien reseptiikkaan! Reseptissä saattaa olla osia, jotka tulee valmistaa etukäteen. Mikäli kokeilet jotain reseptiä ensimmäistä kertaa ja epäilet, kuinka saat sen onnistumaan, testaa ohjetta kertaalleen hyvissä ajoin.

Valmista kaikki mahdollinen etukäteen. Kun voit vain lämmittää ja asettaa ruoan tarjolle, pääset itsekin nauttimaan juhlasta säästyneen ajan ansiosta. Näin myös stressi vähenee, kun tiedät tarjottavien olevan kunnossa. Muun muassa leivonnaiset säilyvät pakastimessa pitkään, joten niitä voi valmistaa hyvinkin paljon etukäteen. Jätä juuri ennen tarjoilua valmistettavaksi vain pakolliset, kuten esimerkiksi kalan paiston tai jälkiruoan koristelun.

Kata pöytä etukäteen ja suunnittele, mitkä tarjoiluastiat tulevat mihinkin käyttöön. Muista myös huolehtia keittiön siisteydestä ja tee työpöydälle reilusti tilaa tarjoilujen viimeistelyyn ja esillepanoon. Sekä lopuksi, muista nauttia juhlasta!

Laventeli-bebet

Perinteisen bebe-leivoksen kermainen täyte saa mukaansa hennon laventelisen maun. Sitruunainen kuorrute tuo makeaan leivokseen vastapainoksi sopivasti raikkautta. Herkullinen leivos pääsiäisen jälkiruokapöytään!

Pohja

100 g voita
70 g sokeria
1 keltuainen
150 g vehnäjauhoja
  voita tai vuokasprayta voiteluun
  1. Sekoita kaikki ainekset huoneenlämpöisen voin joukkoon tasaiseksi massaksi.
  2. Voitele leivosvuoat.
  3. Painele taikina tasaiseksi ja melko ohueksi kerrokseksi vuokiin ja paista 175 asteessa noin 12–15 minuutin ajan. Taikina saa ottaa hieman väriä.
  4. Anna pohjien jäähtyä ennen täyttämistä.

Täyte

3 rkl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 ½ tl kuivattua laventelia
3 keltuaista
1 ½ dl kuohukermaa
150 g voita
1 ½ tl vaniljasokeria
  1. Sekoita keskenään kattilassa sokeri, perunajauhot, kuivattu laventeli, keltuaiset ja kerma.
  2. Kuumenna pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen niin, että seos saostuu. Älä anna seoksen kiehahtaa, jotta keltuaiset eivät kypsy liikaa.
  3. Siivilöi seoksesta pois laventelit tiheän siivilän läpi ja anna jäähtyä.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ilmavaksi ja valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri. Sekoita massat keskenään.
  5. Täytä pohjat massalla ja tasoita pinta palettiveitsellä. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Kuorrutus

2–3 rkl sitruunanmehua
3 dl tomusokeria
  lilaa elintarvikeväriä
  nonparelleja
  1. Sekoita sitruunamehu ja tomusokeri keskenään tasaiseksi massaksi.
  2. Lisää tarvittaessa nestettä tai tomusokeria saadaksesi sopivan koostumuksen.
  3. Lisää elintarvikeväriä pieni määrä ja sekoita huolellisesti.
  4. Laita seos laakeaan astiaan ja pyörittele leivosten pinta kuorrutuksessa.
  5. Asettele leivokset ritilän päälle valumaan ja ripottele päälle nonparelleja.
  6. Anna pinnan kuivua ennen tarjoilua.

Kaikki kirjoitukset