Nyt saat ostoksillesi 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa OP-rahoituksella »

Keittiömestarin blogi

Vuoden ensimmäinen myymälävierailu

Olin Espoon Noblessa-myymälässä kauppakeskus Liilan remontin jälkeisissä avajaisissa tarjoilemassa cocktail-paloja. Tältä vuodelta kaikki muut työkeikat olivat peruuntuneet, joten oli aivan mahtavaa päästä pitkästä aikaa tekemään ruokaa asiakkaille! Tapahtuma oli järjestetty turvallisesti, eikä ruuhkia päässyt syntymään. Itsellänikin oli kovassa käytössä kertakäyttökäsineet ja tietysti kasvomaski.

Ruusukaalista valmistetun cocktail-palan esivalmisteluissa pääsin kokeilemaan Progressin kodinkoneista höyryuunia ja induktioliettä. Kotikeittiöön tarkoitettua höyryuunia kokeilin ensimmäistä kertaa ja olin vaikuttunut, kuinka mutkatonta sen käyttö onkaan! Höyryuunitoimintoa varten tuli vain lisätä vettä säiliöön.

Höyrytin ruusukaalin puolikkaita noin kahdeksan minuutin ajan, jonka jälkeen paistoin niihin voissa kauniin värin paistinpannulla ja maustoin suolalla ja pippurilla. Induktiolieteen integroitu liesituuletin imi tehokkaasti pois paistossa syntyvät höyryt! Ruusukaalien kera tarjoilin vaahdotettua ranskankermaa ja pekoni-pähkinämurua. Tästä annoksesta monet kertoivat pitävänsä, vaikka eivät yleensä välittäisikään ruusukaaleista.

Jälkiruokana tarjoilin vadelmapopcornia suolakaramellilla. Valmistin popcornit kätevästi Progressin yhdistelmäuunilla, jossa oli mikro ja uuni samassa laitteessa. Kypsennyksen jälkeen sekoitin popcornin joukkoon hienoksi ajettua pakastekuivattua vadelmaa.

Suolakaramellin valmistin keittämällä induktioliedellä kondensoitua maitoa säilyketölkissä kolmen tunnin ajan kiehuvassa vedessä. Keittämisen myötä kondensoitu maito muuttuu kinuskiksi, jonka sitten maustoin sormisuolalla. Jälkiruoan makumaailma yllätti monet, sillä popcornit mielletään usein suolaiseksi herkuksi, mutta ne toimivat todella hyvin myös näin makeana annoksena.

Asiakkaiden kohtaaminen tuo iloa kokkaamiseen, ja on aina mukava päästä keskustelemaan eri makumaailmoista ja mieltymyksistä ihan kasvokkain!

Mansikka-pitaija-britakakku

Noblessan keittiömestari Emmiina Lehtonen loihtii kesän keskelle pimeää marraskuuta! Lähde videon tunnelmissa makumatkalle ja katso herkullisen mansikka-pitaija-britakakun resepti Keittiömestarin blogista. Lisää kesäistä leivontaa luvassa MTV3:lla maanantaisin klo 20. Nyt koko Suomi leipomaan!

Pohja

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
3 keltuaista
1,5 dl maitoa

Marenki

3 valkuaista
1,5 dl sokeria

Täyte

4 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
400 g sitruunarahkaa
250 g mansikoita
1 pitaija (lohikäärmehedelmä)

syötäviä kukkia

Kakkupohjan valmistus

  1. Kakkupohjan valmistamista varten sulata ensin voi ja yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
  2. Lisää kulhoon keltuaiset, maito sekä voisula. Sekoita sähkövatkaimella taikinaksi.
  3. Levitä taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Marengin valmistus

  1. Marengin tekoon tarvitset kuivan ja puhtaan kulhon. Vaahdota siinä valkuaiset kovaksi vaahdoksi, jonka jälkeen ala lisäämään sokeria ruokalusikallinen kerrallaan.
  2. Vatkaa niin kauan, kunnes vaahdosta muodostuu marenki, joka pysyy paikallaan, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.
  3. Jaa marenki taikinan päälle irtopohjavuokiin ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuutin ajan.
  4. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä, täytä ja koristele kakku vasta juuri ennen tarjoilua.

Täytteen valmistus

  1. Vatkaa kuohukerma ja sokerit vaahdoksi kakun täytettä varten.
  2. Sekoita kermavaahdon joukkoon sitruunarahka.
  3. Viipaloi puolet mansikoista kakun täytettä varten ja leikkaa puolet mansikoista neljään osaan koristelua varten.
  4. Puolita pitaija pitkittäin halki ja muotoile hedelmälihasta palloraudalla palloja.
  5. Levitä täytteestä puolet kakkupohjan väliin, lisää sen päälle viipaloidut mansikat ja laita toinen kakkupohja kanneksi. Levitä loput täytteestä kannelle.
  6. Asettele mansikkalohkot ja pitaija-pallot kakun päälle. Viimeistele britakakku syötävillä kukilla.

Tomaattinen kanacurry

Tässä kanacurryssa riittää makua! Toinen toisiaan täydentävät mausteet luovat yhdessä hurmaavan kokonaisuuden. Broilerin kypsennys kastikkeen joukossa hauduttaen tekee lihan koostumuksesta pehmeän ja mausta intensiivisen. Täydellinen kotiruoka kylmiin syyspäiviin!

1 tlkokonaisia fenkolinsiemeniä
1 tlkokonaista kuminaa
1 tlkokonaisia korianterinsiemeniä
4 rklrypsiöljyä
2sipulia
1 tlsuolaa
8kuivattua kaffirlimetinlehteä
500 gminiluumutomaatteja
1punainen chili
3valkosipulin kynttä
2 rkltamarinditahnaa
400 mlkookosmaitoa
400 gbroilerin rintafileetä
½ punttiakorianteria
  1. Paahda kokonaisia mausteita kevyesti kuivalla paistinpannulla noin kahden minuutin ajan. Siirrä ne mortteliin ja jauha hienoksi mausteseokseksi.
  2. Viipaloi sipulit, hienonna valkosipulit ja chili.
  3. Paista sipulit ja chili paistinpannulla rypsiöljyssä hienonnettujen mausteiden kera.
  4. Puolita miniluumutomaatit. Leikkaa broilerin rintafileet noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  5. Lisää paistinpannulle tamarinditahna, kookosmaito ja kaffirlimetinlehdet. Anna kiehahtaa.
  6. Pienennä hieman lämpöä ja lisää tomaatit pannulle. Kääntele varovasti joukkoon, jotta tomaatit säilyttävät muotonsa.
  7. Anna keittyä kasaan hiljalleen noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen sekoita broileriviipaleet joukkoon. Anna kypsyä vielä 10 minuutin ajan kannen alla.

Tarjoile keitetyn basmatiriisin kera.

Kaikki kirjoitukset