Keittiömestarin blogi

Turistina Suomessa

2019-07-turistina-suomessa-980x460.jpg

Vietin kesälomastani osan Suomessa ja osan reissussa ulkomailla. Tavoitteeni Suomessa ja erityisesti kotikaupungissani Tampereella oli kokeilla uusia asioita – niitä, joita oli monet kerrat pitänyt käydä testaamassa, mutta jotka olivat vain aina jääneet toteuttamatta.

Näitä asioita Tampereella oli muun muassa vierailu Viikinsaaressa, joka sijaitsee Laukontorilta parinkymmenen minuutin laivamatkan päässä Pyhäjärvellä. Kävelimme läpi luontopolun ja testasimme Tampereen vanhimman ravintolan, jonka ikkunasta oli näkymä saaressa asustavien lehmien Pyhän ja Paarman laitumelle.

Eräs kesäpäivä kävelimme Pispalaan grillille maistamaan nokialaista perinneherkkua, kuumaa koiraa. Tällä grilliruoalla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä hot dogin kanssa, vaan se on lämmitetty sokerimunkki makkaralla ja kaikilla mausteilla. Tämä suolaisen ja makean yhdistelmä oli omaan makuuni vähän turhan erikoinen, mutta seuralaiselleni se maistui!

Hyvän sään tultua pääsimme kokeilemaan Kalevaan viime kesänä avattua maauimalaa, ja sadepäivänä iloa toi Työväenmuseo Werstas ja kieltolakiin liittyvä ”työmiehen lauantai” -näyttely. Yhden päivän vietimme myös ystäväpariskuntamme kanssa Naantalissa. Kauniit pikkukadut vanhojen talojen ympäröiminä loivat melkein tunteen siitä, kuin olisimme olleet ulkomailla! Nautimme hyvän illallisen vierasvenesatamassa sijaitsevassa ravintolassa ja yövyimme ihanassa bed and breakfast -paikassa.

Rentoon lomaan kuului paljon hetkessä elämistä ilman liikoja suunnitelmia. Tutussa kaupungissa turistina kulkeminen on mukavaa vaihtelua, sillä liian usein sitä tottuu kulkemaan samoja reittejä ja käymään vain tutuissa paikoissa. Kotimaan matkailua ja paikallisten ruokien maistelua kannattaa suosia kesälomalla, sillä kivoja kohteita Suomessa riittää!

Knafeh

2019-07-knafeh-980x460.jpg

Knafeh on jälkiruoka, joka on kotoisin Lähi-idästä. Herkulliseksi sen tekee rapsakka pinta sekä ihanan kermainen sisus! Knafeh on täydellinen jälkiruoka illallisella tarjottavaksi, sillä sen voi koota jo edellisenä päivänä kylmiöön ja paistaa juuri ennen tarjoilua. Voit paistaa sen joko vaivattomasti uunissa tai nopeammin mutta hieman työläämmin paistinpannulla. Tarjoile pistaasijäätelön kera!

Sokeriliemi

2,5 dlvettä
2 dlsokeria
1sitruunan mehu

Laita kaikki siirapin ainekset kattilaan ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes koostumus on hieman paksuuntunut.

Knafeh

250 gkataifi-taikinaa (löytyy Lähi-idän tuotteita myyvistä kaupoista)
200 gricotta-juustoa
3 dlkermaa
1 tlruusuvettä
1 rklmaissitärkkelystä
1 rklsokeria
75 gvoita
½ dlöljyä
  • Ota kataifi-taikina paketista ja revi se ilmavaksi, ikään kuin kasaksi riisinuudeleita.
  • Sulata voi, sekoita joukkoon öljy ja kaada taikinan päälle.
  • Sekoita käsin niin että voi-öljy-seosta on joka puolella taikinaa.
  • Täytettä varten kuumenna kerma kattilassa, lisää vesitilkan joukkoon liuotettu maissitärkkelys ja sekoita huolellisesti, kunnes seos kiehahtaa.
  • Käytä haarukkaa avuksi ricotan survomisessa ja sekoita joukkoon ruusuvesi.
  • Lisää joukkoon hieman jäähtynyt, maissitärkkelyksellä suurustettu kerma.

Päälle

½ dlpistaasia
1 rklruskeaa sokeria
1 tlkanelia

Rouhi pistaasit ja paahda niitä hieman pannussa sokerin ja kanelin kanssa.

Knafeh uunissa

  • Jaa kataifi-taikina kahteen osaan.
  • Kokoa uunipelti tai -vuoka niin, että pohja peittyy tasaisesti kataifi-taikinasta.
  • Lisää täytettä keskelle ja peitä se lopulla kataifilla.
  • Paista 20-30 minuuttia 180 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea.

Knafeh paistinpannulla

  • Sulata pieni nokare voita paistinpannulla.
  • Täytä pohja tasaisesti kataifi-taikinalla. Jätä puolet taikinasta paistoksen kantta varten.
  • Lisää täytettä keskelle ja peitä se kataifilla.
  • Paista noin 5 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea ja kumoa knafeh lautaselle.
  • Sulata uusi nokare voita pannulla ja paista toista puolta myös viisi minuuttia.

Kaada puolet sokeriliemestä knafehin päälle heti kun otat sen pois uunista tai lopetat pannulla paistamisen. Laita loput siirapista tarjolle pöytään, mikäli vieraasi kaipaavat jälkiruokaan lisää makeutta. Ripottele annoksen pinnalle rouhittua pistaasipähkinää.

Kuusenkerkkää ja vadelmaa

2019-06-kuusenkerkka-980x460.jpg

Kuusenkerkkä toimii hyvin niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. Tässä jälkiruoassa raikasta vadelmasorbettia täydentää ihanasti kermainen kuusenkerkkävalkosuklaakreemi ja rapeutta tuo kristallisoitu valkosuklaamuru. Kerkkää voi säilöä pakastamalla, jolloin maku ja koostumus pysyvät samanlaisena kuin tuoreenakin. Muista kuitenkin kuusenkerkkiä kerätessä kysyä lupa metsänomistajalta.

Sorbetti

400 g vettä
60 g kuusenkerkkää
175 g sokeria
50 g glukoosia
350 g vadelmapyreetä
  1. Sekoita kuusenkerkkä huolellisesti veden kanssa tehosekoittimessa.
  2. Kiehauta sokeri, glukoosi ja kuusenkerkkävesi kattilassa.
  3. Lisää joukkoon vadelmapyree ja jäähdytä.
  4. Laita massa laakeassa astiassa pakastimeen ja sekoittele noin puolen tunnin välein, kunnes koostumus on sopivan paksua.

Kuusenkerkkäkreemi

200 g valkosuklaata
2 kpl liivatetta
1,2 dl maitoa
6 g glukoosia
40 g kuusenkerkkää
2 dl kermaa
  1. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
  2. Aja kuusenkerkät maidon sekaan tehosekoittimessa, siivilöi seos.
  3. Kiehauta maito ja glukoosi ja sekoita joukkoon liotetut liivatteet.
  4. Lisää seos sulatettuun suklaaseen, ja kaada joukkoon kylmä kerma.
  5. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, jonka jälkeen sekoita massa tasaiseksi.

Kristallisoitu valkosuklaa

1,5 dl vettä
3 dl sokeria
150 g valkosuklaata
  1. Sulata valkosuklaa mikrossa välillä sekoittaen.
  2. Keitä sokeria ja vettä kattilassa niin kauan kunnes lämpötila on 140 astetta.
  3. Sekoita sokerivesi suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten.
  4. Anna jäähtyä.