Keittiömestarin blogi

Jättirapu-papupaistos

2019-09-jattirapu-papupaistos-980x460.jpg

Kaupan hevi-osasto on nyt täynnä upeita kotimaisia kasviksia. Niiden maku on niin hyvä, että jo pelkkä pannulla pyöräytys sekä ripaus suolaa ja pippuria riittävät tuomaan kasvisten parhaat puolet esiin. Kasvisten kaveriksi sopivat hyvin puhvelinmaidosta valmistettu buffalo-mozzarella sekä herkulliset jättiravut.

500 g jättirapua
400 g tuoreita neulapapuja
300 g tuoreita härkäpapuja
125 g buffalo-mozzarellaa (mozzarella di bufala)
1 nippu retiisejä
1 tuore maissintähkä
100 g minipaprikoita
3 limeä
1 puntti kevätsipulia
Suolaa ja mustapippuria
Oliiviöljyä paistamiseen

Irrota härkäpavut paloistaan ja keitä papuja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan. Tee pieni viilto papujen kylkeen, jotta saat käyttöösi pelkän pavun ilman kuorta. Leikkaa neulapavuista päät pois. Leikkaa maissin jyvät irti tähkästä. Pilko retiisit ja minipaprikat paloiksi.

  1. Aloita paistamalla pavut oliiviöljyssä paistinpannulla. Kun ne ovat hieman pehmenneet, lisää maissi, retiisi ja paprika.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä yhden limen mehulla.
  3. Paista jättiravut toisella pannulla nopeasti kypsäksi.
  4. Revi buffalo-mozzarella paloiksi ja hienonna kevätsipuli. Tarjoile annos limeviipaleiden kera.

Porin ja Rauman pintxo-kisat

2019-09-pintxo-01-980x460.jpg

Pääsin tuomaroimaan Porissa ja Raumalla elokuussa järjestettyjä pintxo-kisoja. Kilpailun ideana on tarjota Pohjois-Espanjasta tuttuja pikkuherkkuja edulliseen hintaan, ja esitellä samalla ravintoloiden innovatiivisuutta ja tarjontaa. Tapahtuman aikana asiakkaat kiertelevät maistelemassa kisapintxoja eri ravintoloissa ja tutustuvat uusiin paikkoihin matalalla kynnyksellä.

Kilpailuun osallistui Porissa 22 ravintolaa ja Raumalla neljä. Näistä ravintoloista jokainen tarjosi omaa kisa-pintxoaan, eli kaksi euroa maksavaa, muutamalla suupalalla syötävää pikkuannosta. Asiakkaat saivat äänestää omaa suosikkiaan netissä, ja me tuomarit pisteytimme jokaisen annoksen ja näin valitsimme voittajan sekä Raumalta että Porista.

Porissa voiton vei ravintola Raatihuoneen kellari. Heidän pintxossaan oli savusilakkatartaria, Räpsöön leipää, tyrnihilloa, marinoitua sipulia, savustettua silakkafilettä sekä ruispurje. Pintxossa oli hyödynnetty mukavasti paikallisuutta ja siinä oli useita eri komponentteja, jotka kuitenkin toimivat hienosti yhteen. Lisäpisteitä toi vielä meille tarjottu alkoholiton tyrnishotti, joka raikasti kokonaisuutta.

Raumalla voittaja-annoksen tarjosi ravintola Kapteeninhuone. Heidän pintxossaan oli savustettua pekonisipsiä, tomaattipölyä sekä savuomenakreemiä. Se oli hieman yksinkertaisempi, mutta erittäin toimiva. Mauissa oli intensiivisyyttä ja jokainen komponentti täydensi annosta omalta osaltaan.

Rauman ravintolat kiersimme hyvinkin nopeasti yhdessä illassa, mutta Porin ravintoloiden kiertämiseen meni suunnilleen yhden työpäivän verran. En ollut ennen käynyt monessakaan Porin ravintoloista, ja yllätyin positiivisesti heidän nykyisestä ravintola- ja kahvilatarjonnastaan! Raumalla olisin toivonut useamman yrityksen lähteneen mukaan kisaan, sillä tiedän siellä olevan hyvinkin potentiaalisia ravintoloita, joilla olisi mahdollisuudet voittoon. Toivotaan, että ensi vuonna sielläkin suunnalla oltaisiin paremmin hereillä tapahtumasta, joka on erittäin hyvää markkinointia uusien asiakkaiden saamiseksi.

Bibimbap

2019-08-bibimbap-980x460.jpg

Bibimbap on korealaisen keittiön tunnetuin annos, josta on alueittain monia erilaisia variaatioita. Nimi tulee korean kielen sanoista bibim (비빔) – sekoitettu ja bap (밥) – riisi. Annoksen ideana on kasata kuuman riisin päälle kasviksia eri muodoissa, korealaista fermentoitua chilitahnaa gochujangia, sekä puoliraaka kananmuna.

Ruokailun aluksi kulhon ainekset sekoitetaan keskenään, mikä kypsentää kananmunan keltuaisen loppuun sen sekoittuessa kuumaan riisiin. Koreassa annos tarjotaan kuumasta kiviastiasta, ja se tekee riisistä hieman rapeaa.

Pikkeliliemi

Puolikaskurkku viipaloituna
¼punakaalia ohueksi viipaloituna
1,5 dlväkiviinaetikkaa
3 dlsokeria
4,5 dlvettä
  1. Valmista pikkeliliemi kurkulle ja punakaalille. Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri ja vesi, jonka jälkeen ota kolmasosa pikkeliliemestä sivuun jäähtymään kurkkuviipaleita varten ja jätä osa kattilaan.
  2. Lisää punakaalit kattilaan ja kiehauta noin 2 minuuttia.
  3. Lisää kurkkuviipaleet jäähtyneeseen pikkeliliemeen.
  4. Anna maustua vähintään tunnin ajan.

Sushiriisi

5 dlsushiriisiä
5 rklsushiviinietikkaa
1 rklsuolaa
1 rklseesamiöljyä
  1. Huuhtele sushiriisi huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä.
  2. Kuumenna 5,5 dl vettä, lisää riisit ja keitä 15 minuuttia, jonka jälkeen sammuta levy ja anna hautua vielä 10 minuuttia kannen alla.
  3. Mausta riisi lopuksi sushiviinietikalla, suolalla ja seesamiöljyllä.

Bibimbap

Gochujang-tahnaa
2porkkanaa raasteena
1 pktenoki-sieniä (talvijuurekas) tai siitakesieniä paistettuna
1 rasiaituja
1 nippukevätsipulia hienonnettuna
4kananmunaa
Seesaminsiemeniä
2 kplnori-merileväarkkeja suikaloituna
  1. Paista kananmunat vain toiselta puolelta jättäen keltuaisen vielä osittain raa’aksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kasaa annokset kulhoon: ensimmäisenä kuuma riisi, jonka päälle lisää keskelle teelusikallinen gochujang-tahnaa ja sen päälle paistettu kananmuna.
  3. Lisää pikkelöidyt kurkkuviipaleet ja punakaalit, tuoreet idut, raastettu porkkana, paistetut sienet, viipaloidut kevätsipulit, suikaloitu merilevä, sekä seesaminsiemenet kasoiksi lautasen ympärille.
  4. Laita gochujang-tahnaa vielä tarjolle pöytään, jotta annokseen saa tarvittaessa lisättyä potkua oman maun mukaan.