Rahoitustarjous: 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa. »

Keittiömestarin blogi

Gnocchivuoka luonnonkalasta

Kotimaisen järvikalan suosiminen on ekologinen, mutta myös maistuva valinta! Valmiiden perunagnocchien hyödyntäminen nopeuttaa ruoanlaittoa reilusti. Gnocchivuoka on helppo valmistaa ja sen maku on raikas sekä täyteläinen!

Ainekset

500 g valmiita perunagnoccheja
2 tlk (240 g) luonnonkalaa säilykkeenä
1 fenkoli
300 g ruusukaaleja
½ purjo
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
4 dl kaurakermaa
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
100 g juustoraastetta
½ ruukku ruohosipulia

Valmistus

  1. Poista fenkolin kanta ja pilko fenkoli pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ruusukaalit, poista niistä kannat ja leikkaa ruusukaalit neljään osaan lohkoiksi. Halkaise purjo pitkittäin, huuhtele se huolellisesti ja pilko ohuiksi suikaleiksi.
  2. Kuullota fenkolikuutiot, ruusukaalilohkot ja purjosuikaleet rypsiöljyssä paistinpannulla noin viiden minuutin ajan niin, että ne pehmenevät hieman. Mausta 1 tl suolalla.
  3. Sekoita keskenään kaurakerma, suola, mustapippuri ja sitruunamehu.
  4. Valuta luonnonkalasäilykkeestä nesteet pois siivilässä.
  5. Sekoita vuoassa perunagnocchit, luonnonkala ja kasvikset. Kaada kermaseos päälle ja lisää lopuksi juustoraaste.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.

Anna vuoan vetäytyä muutaman minuutin ajan uunista oton jälkeen. Hienonna lopuksi päälle ruohosipulia ja tarjoile!

Tapahtumantäyteinen loppuvuosi

Marraskuussa kalenterini täyttyi erilaisista tapahtumista ensimmäistä kertaa pitkään aikaan! Pääsin muun muassa kokkaamaan Noblessa-kilpailun voittajien Kauramaiden kotiin viiden ruokalajin illallisen, joka oli todella hauska ja virkistävä työkeikka. Oli upeaa olla mukana järjestämässä perheelle ikimuistoinen ilta heidän upouudessa Noblessa-keittiössä!

Vierailin Suomen Kädentaitomessuilla, josta sain inspiraatiota omiin käsityöprojekteihin ja tein joululahjalöytöjä. Kalevan kirkossa Tampereella järjestettävässä rakkausteemaisessa konsertissa pääsin kuulemaan huikeita laulajalahjakkuuksia upeassa miljöössä. Osallistuin myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osaston 100-vuotisjuhliin Raatihuoneella. En ollut ennen vieraillut Raatihuoneella, joten oli hienoa päästä tutkailemaan sen erilaisia saleja ja päästä näkemään kaunis rakennus sisältä käsin.

Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen oli mahtavaa, mutta tuntui myös hyvin epätodelliselta päästä viettämään aikaa muiden ihmisten parissa! On hienoa, että tapahtumien järjestäminen on ollut viime aikoina mahdollista, mutta tilanteet muuttuvat nopeasti.

Koska huomisesta ei koskaan tiedä ja epävarmuuteen on jo pakostakin tottunut, on tärkeää osata nauttia hetkestä. Tämän taidon uskoisinkin monen oppineen viimeisten parin vuoden aikana!

Jouluinen pataleipä

Uunipadassa valmistetussa leivässä maistuu kaneli, viikuna ja saksanpähkinä, siinä on rapsakka kuori ja mehevä sisus! Leivän valmistelut hoituvat nopeasti, se vain tarvitsee reilusti aikaa levätä uunia varten. Pataleivän valmistukseen voi padan sijasta käyttää myös kattilaa, jossa ei ole muovisia osia.

4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 ½ - 2 tl suolaa
1 ½ tl kanelia
4 dl vettä
  herneen kokoinen pala tuorehiivaa
½ dl saksanpähkinöitä
1 dl kuivattuja viikunoita
  rypsiöljyä voiteluun
  1. Rouhi saksanpähkinät reilun kokoisiksi paloiksi ja pilko kuivatut viikunat.
  2. Lisää hiivan joukkoon kädenlämpöinen vesi. Kääntele kaikki ainekset keskenään sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa.
  3. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12–24 tunnin ajaksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kääntele se palloksi. Älä tässäkään vaiheessa vaivaa taikinaa. Anna sen kohota liinan alla puolen tunnin ajan.
  5. Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, voitele padan pohja ja reunat kevyesti öljyllä ja laita leipätaikina pataan. Ripottele päälle vehnäjauhoja. Peitä pata kannella ja laita uuniin.
  6. Paista leipää puolen tunnin ajan. Ota padasta kansi pois ja paista vielä 15 minuutin ajan.

Anna pataleivän jäähtyä paiston jälkeen ritilän päällä 15 minuutin ajan. Tarjoile ja nauti!

Kaikki kirjoitukset