Uutuusmalliston ostajalle kodinkoneet -50 %! Lue lisää »

Keittiömestarin blogi

Seesaminen banaanileipä

2020-02-banaanileipa-980x460.jpg

Maukas banaanileipä sopii yhtä hyvin aamiaispöytään kuin kahvikutsujen tarjoiluksi. Banaanileivän maku on sitä muhkeampi, mitä kypsempiä banaaneja käytät. Tällä reseptillä saat hyödynnettyä liian tummiksi kypsyneet banaanit herkullisella tavalla.

Mielenkiintoisen vivahteen leipään tuo kaneli, kardemumma, sekä seesaminsiementahna tahini. Tarjoile leipä raikkaan limeranskankerman kera.

4ylikypsää banaania
80 gvoita
2 dlfariinisokeria
2kananmunaa
3 dlvehnäjauhoa
1 tlleivinjauhetta
1 tlvaniljasokeria
½ tlkanelia
½ tlkardemummaa
3 rklseesaminsiementahna tahinia
1 dlkivettömiä taateleita
150 granskankermaa
1 tlsokeria
puolikas lime
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri.
  2. Lisää sekaan kananmunat yksitellen jatkuvasti vatkaten.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massan joukkoon.
  4. Lopuksi lisää mukaan tahini ja hienonnetut taatelit.
  5. Jauhota korppujauhoilla leipävuoka ja kaada massa vuokaan.
  6. Paista 175 asteessa noin 45–50 minuuttia.

Tarjoa leivän kanssa sokerilla ja limellä maustettua ranskankermaa.

Kuulumiset Uudesta-Seelannista

2020-01-kuulumiset-uudesta-seelannista-1-980x460.jpg

Matkan ensimmäinen kuukausi on mennyt nopeasti. Vietimme ensimmäisen viikon tuulisessa Wellingtonissa hoitaen pankki- ja liittymäasiat kuntoon. Ehdimme myös kierrellä pääkaupungin nähtävyyksissä, kuten kasvitieteellisessä puutarhassa sekä eläintarhassa, jossa näimme vilaukselta maan kansalliseläimen, kiivin.

Wellingtonista lähdimme ajamaan kohti työ- ja asuinpaikkaamme, jossa majailimme viikon jo ennen töiden alkua. Sinä aikana pääsimme käymään Pohjoissaaren eteläisimmässä kärjessä, Cape Palliserin majakalla. Majakan tuntumassa rannikolla asui suuri lauma merikarhuja eli turkishylkeitä. Oli jännittävää päästä katselemaan niin läheltä villien eläinten kanssakäymistä. Kiertoajelun aikana poikkesimme myös eräällä Taru sormusten herrasta -elokuvan kuvauspaikalla – niitä täällä tuntuu löytyvän vähän joka puolelta maata.

Työt ovat lähteneet hyvin käyntiin, ja kesäsesonki alkaa olla vilkkaimmillaan. Työpaikalla asuminen työkavereiden kanssa on vaatinut hieman totuttelua, mutta on omalla tavallaan hauskaa. Meillä on mieheni kanssa oma huone, ja keittiön ja kylpyhuoneet jaamme noin kymmenen hengen kanssa. Talo sijaitsee lammas- ja lehmäaitausten keskellä vuorten ja meren tuntumassa.

Täällä luonto on hyvin lähellä jatkuvasti. En ole koskaan Suomessa nähnyt näin paljon jäniksiä ja fasaaneja, vaikka kasvoinkin lapsuuteni maaseudulla. Vuorella patikoidessa vastaamme tuli jopa villisika, ja rannalla näimme pari pientä hain raatoa. On upeaa asua näin eristyksissä kaupunkien vilskeestä. Hyvällä säällä tähtitaivas näyttää uskomattoman kauniilta. Bongasimme eräänä iltana jopa kaksi muuta galaksia sekä osion omasta linnunradastamme.

Vielä on jäljellä reilu kuukausi työskentelyä, jonka jälkeen pääsemme reissaamaan ympäri Uuden-Seelannin pohjoisinta osaa.

Confit-lohta ja voikastiketta fenkoli-purjopaistoksella

2020-01-confilohi-980x460.jpg

Confaamalla, eli öljyssä matalalla lämmöllä kypsennettynä, lohesta saa taatusti mehevää. Lämpötilan seuraamiseen on hyvä käyttää digitaalista lämpömittaria parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Rasvaiseen loheen yhdistettynä raikas fenkoli-purjopaistos sekä hapokas voikastike täydentävät toinen toisiaan.

Aloita pilkkomalla kasvikset valmiiksi ja laita kastikepohja kiehumaan. Valmistele lohi kypsennystä varten, kuumenna öljy ja laita lohipalat kypsymään öljyyn. Siivilöi kastikepohja ja poraa sauvasekoittimella joukkoon voi ja lopuksi kerma. Freesaa kasvikset ja mausta kypsät lohenpalat.

Confit-lohi

700 glohta
n. 5 dlrypsiöljyä
Suolaa
  1. Fileoi lohi, nypi ruodot ja leikkaa 150 gramman annospaloiksi.
  2. Kaada öljy paistinpannulle ja kuumenna se noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää lohipalat ja varmista, että ne peittyvät kokonaan öljyyn. Laita lämpömittari yhden lohipalan paksuimpaan kohtaan. Pidä levy pienimmällä lämpötilalla ja anna kypsyä noin 15 minuuttia.
  4. Ota lohet öljystä talouspaperin päälle kuivumaan, kun niiden sisälämpötila on 50-53 astetta. Mausta lohipalat suolalla.

Fenkoli-purjopaistos

3fenkolia
1purjo
Voi, öljy
Suola, mustapippuri
  1. Puolita fenkolit ja purjo pitkittäin halki ja huuhtele ne huolellisesti.
  2. Poista fenkolista kanta ja varret ja hyödynnä niitä voikastikkeessa. Leikkaa fenkoli ja purjo ohuiksi viipaleiksi.
  3. Paista viipaleet voi-öljy-seoksessa jättäen kasvikset sopivan napakoiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.

Voikastike

1salottisipuli
Fenkolin varret
2,5 dlvalkoviiniä
1,25 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
250 g voita
1 dl kermaa
  1. Pilko sipulit ja fenkolin varret reiluiksi paloiksi ja laita kattilaan.
  2. Mittaa valkoviini sekä vaalea balsamiviinietikka mukaan kattilaan ja kiehuta, kunnes jäljelle jää 2 dl nestettä.
  3. Siivilöi kasvikset pois liemestä.
  4. Pilko jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää kuutiot kuumaan kastikkeeseen yksi kerrallaan poraten voi sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi kerma.

Kaikki kirjoitukset