Osallistu kilpailuun: Voita kodinkoneet ystävälle ja huippu­illallinen teille molemmille »

Keittiömestarin blogi

Kesäinen pasta

Tässä pastassa hyödynnetään kesäisiä sesongin raaka-aineita ja niiden upeita makuja. Kesäkeitosta tutut kasvikset yhdistetään tuorepastaan sitruunan, ranskankerman ja parmesan-juuston kera. Tuloksena on ihanan raikas ja täyteläinen pasta-annos!

250 g fettuccine-tuorepastaa
500 g kukkakaalia
125 g retiisiä
1 porkkana
1 kevätsipulin varsi
100 g herneitä
½ tl suolaa

Kastikkeeksi:

150 g creme fraichea
1 sitruunan mehu
1,5 dl parmesan-juustoraastetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
  1. Leikkaa kukkakaalin nuput pieniksi paloiksi. Kuori ja puolita porkkana pitkittäin ja leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Puolita retiisit. Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.
  2. Kypsennä kasvikset höyrytyskattilassa tai -ritilässä. Lisää kattilan pohjalle muutama sentti vettä ja anna sen kiehua hiljalleen. Höyrytä kukkakaalin nuput, porkkanaviipaleet sekä retiisinpuolikkaat noin 15–20 minuutin ajan. Jätä kasviksiin hieman purutuntumaa. Vaihtoehtoisesti voit myös keittää kasvikset suolalla maustetussa vedessä.
  3. Mausta kasvikset kypsennyksen jälkeen suolalla.
  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään: creme fraiche, sitruunan mehu, 1 dl parmesan-juustoraastetta, suolaa ja mustapippuria.
  5. Keitä tuorepastaa noin kahden minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä.
  6. Kaada pastan keittovesi pois ja sekoita tuorepastan joukkoon höyrytetyt kasvikset, herneet sekä kastike.

Ripottele lopuksi annoksen päälle parmesan-juustoraastetta sekä hienonnettua kevätsipulia.

Vietnamilaiset Bánh xèot

Bánh xèot ovat vietnamilaisia riisijauhoista valmistettuja suolaisia kreppejä, jotka täytetään tuoreilla ja raikkailla raaka-aineilla ja tarjoillaan herkullisen Nước chấm -dippikastikkeen kera!

Taikina

4 dl riisijauhoja
2 tl kurkumaa
1 ½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
3 dl vettä
2 dl kookoskermaa

Lisäksi

  rypsiöljyä paistamiseen
2 kevätsipulin vartta
1 rasia mungpavun ituja
1 ruukku lehtisalaattia
1 ruukku korianteria
1 ruukku minttua
  1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään, jonka jälkeen lisää nesteet huolellisesti sekoittaen. Anna taikinan tekeytyä vähintään 15 minuutin ajan. Koostumus saa olla melko löysä, joten voit lisätä tarvittaessa tilkan vettä ennen paistamista.
  2. Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.
  3. Lisää kuumalle pannulle 1 rkl rypsiöljyä sekä pieni kauhallinen taikinaa. Anna kypsyä muutaman sekunnin ajan, jonka jälkeen lisää vielä toinen kauhallinen taikinaa krepin päälle.
  4. Paista 2 minuuttia, käännä kreppi ja paista vielä noin minuutin ajan.
  5. Kun kreppi on kypsä ja rapea, täytä se hienonnetulla kevätsipulilla sekä kourallisella ituja. Taita kreppi kahtia.

Tarjoile salaatin, mintun ja korianterin, pikkelikasvisten sekä Nước chấm -dipin kanssa.

Pikkelikasvikset

200 g (3 kpl) porkkanaa
200 g retikkaa
2 tl suolaa
¾ dl sokeria
1 ¼ dl riisiviinietikkaa
  1. Kuori porkkana ja retikka ja leikkaa ne tulitikun kokoisiksi suikaleiksi.
  2. Kiehauta riisiviinietikka, suola ja sokeri. Lisää porkkanatikut kiehuvaan nesteeseen ja anna kypsyä n. 30 sekunnin ajan. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon retikka.
  3. Jäähdytä ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.

Nước chấm -dippikastike

4 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
2 tl sokeria
1 lime
4 rkl kalakastiketta
½ dl vettä

Hienonna valkosipulinkynnet ja chili sekä purista limen mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Suomen Nuori Kokki -kilpailut 2021

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Suomen Nuori Kokki -kilpailut käydään tänä vuonna hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla. Alueellisia karsintoja ei ole tänä vuonna järjestetty, vaan osallistujat kilpailevat suoraan SM-tittelistä. Tämän vuoksi kilpailuun huolellisesti valmistautuminen on erityisen tärkeää, sillä alueellisista karsinnoista on yleensä saanut hyvää harjoitusta SM-kisoja varten.

Tampereen kilpailija on tänä vuonna Jonne Hänninen. Olen päässyt seuraamaan hänen valmistautumistaan kisaa varten, sillä hänen valmentajansa Arja Luiro oli myös oma valmentajani, kun kolme vuotta sitten kisasin itse. Jonnella on jo erittäin hyvin pakka kasassa kisaa varten! Hänen menunsa on yhteneväinen ja annoksissa on käytetty monipuolisia valmistusmenetelmiä. On ollut hienoa päästä maistelemaan hänen menunsa läpi jo muutamaan kertaan ja nähdä, miten se kerta kerralta paranee entisestään!

Treenatessa on tärkeää harjoitella oikean kilpailuaikataulun mukaan, jotta ajoitus tulee kisoissa selkärangasta. Kilpailussa tulee valmistaa kolmen ruokalajin menu neljälle hengelle 3,5 tunnin kuluessa. SM-kilpailussa tiedetään etukäteen käytettävissä olevat raaka-aineet, mutta kilpailun alettua kilpailijoille annettaan vielä jokin lisätehtävä. Omissa kisoissani se oli pääraaka-aineen taikinointi. Tämä tuo haastetta, sillä huolellisesti treenattu menu tulee muuttumaan kilpailussa hieman.

Tämän vuoden Suomen mestari pääsee kilpailemaan kuuluisassa Pariisin Cordon Bleu -koulussa järjestettävässä MM-kilpailussa. Samalla myös viime vuoden osallistujat kisaavat omassa kilpailussaan, sillä vuoden 2020 MM-kisat jouduttiin perumaan koronaviruspandemian vuoksi. Viime vuoden Suomen mestari oli Valtteri Paltamaa.

Jännittävää nähdä, kuinka Suomen käy, kun kahdet maailmanmestaruuskisat järjestetään samana vuonna!

Kaikki kirjoitukset